Inicio Inventario Nuestros toques Nuestros campaneros Nuestros fundidores
Sufragi (3) - Parròquia de Sant Bertomeu - FINESTRAT

Sufragi (3) - Parròquia de Sant Bertomeu FINESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Sala de les campanes
Diámetro 87
Altura bronce 60
Borde 8
Peso aproximado 381
FundidorMURUA
Año fundición 1979
Descripción Té a l'espatlla una xicoteta creu. Seguidament trobem al terç una inscripció amb el seu nom: "SUGRAGIO". Al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "MURUA / ME FECIT / VITORIA ESPAÑA". Finalment hi ha una inscripció al mig peu amb el nom del poble i la data de fosa: "FINESTRAT / AÑO 1979".
Inscripción hombro (06) (creueta)
Inscripción tercio (2 cordons) /
(06) "SUFRAGIO" /
(2 cordons)
Inscripción medio pie (06) (marca de fàbrica) "MURUA / ME FECIT / VITORIA ESPAÑA"
(06) "FINESTRAT" /
(2 cordons) /
(06) "AÑO 1979" /
(2 cordons)
Toques actuales Repic i volteig automàtic.
Yugo Fusta VALVERDE
Estado anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria basca de Murua i mecanitzada amb un electromall i motor de vol continu amb cadena. Tenia un batall amb sistema de fixació rígida. L'exterior de la campana estava molt brut pels excrements dels coloms.
Estado de conservación Està instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià a una de les finestres de la sala de les campanes. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic per als tocs automàtics i una ballesta per als manuals. També està dotada amb batall lligat, dotat amb soquet i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismos para tocar (03) motor d'impuls i electromall monofàsic, (09) ballesta
Actuaciones La campana va ser fosa als tallers de la foneria basca de Murua, autora també d'altres tres campanes destinades al mateix campanar. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro i la mecanitzà. Va ser restaurada per VALVERDE en novembre de 2009, canviant la truja de ferro per altra de fusta i netejant la campana. Es va canviar el batall per altre lligat i la motoritzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoración Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instalación La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Autores
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-07-1995)
  • DÓLERA SARABIA, José Manuel (RELOJERÍA VALVERDE S. A.) (12-05-2009)
  • LLOP i BAYO, Francesc (21-09-2009)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 17-09-2019
    27 Fotos
  • Volver a la página anterior
  • Copyright © 25-05-2024 Campaneros de Castilla La Mancha campanerosclm@gmail.com