Inicio Inventario Nuestros toques Nuestros campaneros Nuestros fundidores
Sant Josep (2) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - DAIMÚS

Sant Josep (2) - Parròquia de Sant Pere Apòstol DAIMÚS (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Espadanya
Diámetro 72
Borde 6,5
Peso aproximado 216
FundidorROSAS, HIJO DE MANUEL
Año fundición 1988
Descripción La campana compta al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "SAN JOSE AÑO 1988". A més disposa de la marca de fàbrica, element característic de les foneries industrials: "FUNDICION / HIJO DE / MANUEL ROSAS / TORREDONJIMENO / (JAEN)".
Inscripción hombro (cordó)
(2 cordons)
Inscripción tercio (2 cordons)
(06) "SAN JOSE AÑO 1988"
(2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (garlanda)
Inscripción medio (00) (Creu)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / HIJO DE / MANUEL ROSAS / TORREDONJIMENO / (JAEN)")
Inscripción medio pie (3 cordons)
(3 cordons)
Inscripción pie (cordó)
Toques actuales Repic i volteig automàtic
Yugo Fusta Electrorecamp
Estado anterior Estava en mal estat de conservació, instal·lada a l'espadanya amb truja de ferro. El capçal era característic de l'empresa Rosas. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. El batall era de fixació rígida i suposava un greu perill per a la seguretat de la peça. La instal·lació no tenia res a veure amb la tradició local ni facilitava els tocs manuals.
Estado de conservación L'estat de conservació és bo, tot i que cal un manteniment més freqüent de la truja de fusta. Aquesta està instal·lada a una de les finestres de l'espadanya amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Les anses són postisses.
Mecanismos para tocar (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Actuaciones va ser fosa en l'any 1988 per la foneria de Hijo de Manuel Rosas de Torredonjimeno (Jaén), a partir d'una campana que es va badar entorn a eixe any i que va ser fosa entorn a 1940 pels Hnos Roses de Silla (València). La nova compta amb la creu característica d'aquests fonedors, quedant instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. En 2015 Electorecamp S.L l'ha baixat del campanar per procedir a la restauració. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Les anses originals presentaven nombrosos defectes de fosa, motiu pel qual les tallaren i fabricaren unes postisses. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoración Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instalación La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Autores
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Documentada des del carrer] (05-05-2000)
 • DÍAZ ANDUIG, Antonio (03-02-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació del procés de restauració de la campana] (06-02-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (09-03-2019)
 • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Fecha 01-08-2020
  17 Fotos
 • Volver a la página anterior
 • Copyright © 20-05-2024 Campaneros de Castilla La Mancha campanerosclm@gmail.com