Inicio Inventario Nuestros toques Nuestros campaneros Nuestros fundidores
Campana (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - DAIMÚS

Campana (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol DAIMÚS (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Espadanya
Diámetro 63
Borde 6
Peso aproximado 145
FundidorROSAS, HIJO DE MANUEL
Año fundición 1992
Descripción La campana compta al mig amb la data de fosa: "AÑO 1992". A més disposa de la marca de fàbrica, element característic de les foneries industrials: "FUNDICION / HIJO DE / MANUEL ROSAS / TORREDONJIMENO / (JAEN)".
Inscripción hombro (2 cordons)
Inscripción tercio (2 cordons)
(cordó)
(02) (06) (10) (flor)
Inscripción medio (00) (Creu amb pedestal)
(06) "AÑO 1992" (marca de fàbrica) "FUNDICION / HIJO DE / MANUEL ROSAS / TORREDONJIMENO / (JAEN)"
Inscripción medio pie (3 cordons)
Toques actuales Repic i volteig automàtic
Yugo Fusta Electrorecamp
Estado anterior Estava en mal estat de conservació, instal·lada a l'espadanya amb truja de ferro. El capçal era característic de l'empresa Rosas, mentre que el braç seria d'una campana anterior, fabricat segurament per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida. Estava mecanitzada amb motor de vol continu. La batallera era de fixació rígida i suposava un greu perill per a la seguretat de la peça. La instal·lació no tenia res a veure amb la tradició local ni facilitava els tocs manuals.
Estado de conservación L'estat de conservació és bo, tot i que cal un manteniment més freqüent de la truja de fusta. Aquesta està instal·lada a una de les finestres de l'espadanya amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat
Mecanismos para tocar (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
Actuaciones La campana va ser fosa en l'any 1992 per la foneria de Hijo de Manuel Rosas de Torredonjimeno (Jaén), segurament a partir d'una campana que es va badar entorn a eixe any. La nova es va instal·lar amb el braç de l'anterior i un capçal nou, quedant mecanitzada amb motor de vol continu. En 2015 Electorecamp S.L l'ha baixat del campanar per procedir a la restauració. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoración Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instalación La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Autores
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Documentada des del carrer] (05-05-2000)
 • DÍAZ ANDUIG, Antonio (03-02-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació del procés de restauració de la campana] (06-02-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (09-03-2019)
 • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Fecha 01-08-2020
  12 Fotos
 • Volver a la página anterior
 • Copyright © 29-05-2024 Campaneros de Castilla La Mancha campanerosclm@gmail.com