Inicio Inventario Nuestros toques Nuestros campaneros Nuestros fundidores
Anna (5) - Catedral de Sant Pere - VIC

Anna (5) - Catedral de Sant Pere VIC (CATALUNYA)

Localización sala de campanes
Diámetro 70
Altura bronce 62
Borde 7
Peso aproximado 199
FundidorPEREA, VIUDA DE ÁNGEL
Año fundición 1942
Descripción La campana, amb molts defectes de fosa, té una llarga inscripció: "EGO ANNA CVM SOCIA MICHAELA ET MARIA A MERCEDE EODEM DIE PERII NVNC AERE COLLATO REDVIVA CVM GAVDIO TINNIO VT AD TINNITVM MEVM PLEBS AD DEVM ADORANDVM ET SACRIFICIVM CELEBRANDVM INVITETVR PATRINI EXTITERE RAIMVNDVS M ARVMI OLLER NECNON GEMMA SALA CLAVERAS ME CONSECRAVIT JOAN PERELLO ET POV SS CC. AVSON EPISC. VICI DIE XXVI VLIII ANNI MCMXLII" [CH1.5]. Del llarg text en llatí cal remarcar l'error en escriure el mes de juliol: VLIII per IVLII.

Aquesta llarga frase es pot traduir al català: JO ANNA AMB LA MEVA COMPANYA MIQUELA I MARIA DE LA MERCÈ VAIG MORIR EL MATEIX DIA. ARA DE NOU FOSA LA CAMPANA AMB GOIG SONO PER A QUE AL MEU SO EL POBLE SIGUI CRIDAT A ADORAR A DEU I A CELEBRAR EL SACRIFICI. VAIG ESSER DONADA PEL PATRICI RAIMON MARIA ARUMI OLLER I TAMBÉ GEMMA SALA CLAVERAS. EM VA CONSAGRAR JOAN PERELLO I POU BISBE D'OSONA DE LA SANTA CATEDRAL DE VIC EL DIA 26 DE JULIOL DE L'ANY 1942. És significativa la utilització dels noms en català dins una frase llatina.

Al mig peu hi figura la marca de fàbrica, en español: "FUNDICION DE CAMPANAS MIRANDA DE EBRO VDA DE A PEREA (BURGOS) (ESPAÑA) FCA DE RELOJES DE TORRE"

Asas 7
Inscripción tercio (Garlanda)
Inscripción medio (03) (Àngel)
(09) "EGO ANNA / CVM SOCIA MICHAELA ET MARIA A MERCEDE / EODEM DIE PERII / NVNC AERE COLLATO REDVIVA CVM GAVDIO TINNIO / VT AD TINNITVM MEVM / PLEBS AD DEVM ADORANDVM ET SACRIFICIVM CELEBRANDVM / INVITETVR / PATRINI EXTITERE RAIMVNDVS M ARVMI OLLER NECNON GEMMA SALA CLAVERAS / ME CONSECRAVIT JOAN PERELLO ET POV SS CC. AVSON EPISC. / VICI DIE XXVI VLIII ANNI MCMXLII" [CH1.5]
Inscripción medio pie (09) (marca de fàbrica) "FUNDICION DE CAMPANAS / MIRANDA DE EBRO / VDA DE / A PEREA / (BURGOS) (ESPAÑA) / FCA DE RELOJES DE TORRE" [CH1]
Prima Fa# 4 -28
Hum Fa# 3 -09
Tercera menor La 4 +23
Quinta Reb 5 -31
Octava Fa# 5 +23
Toques tradicionales La campana era tocada a la catalana, és a dir fent-la brandar fins dur-la a seure, amb la campana cap amunt, amb un topall de ferro en la biga per aturar la campana recolzant-hi el braç de fusta. També es feia repicar, mitjançant una corda connectada al batall per mitjà d'un gantxo.
Toques actuales La campana és exclusivament repicada, de manera manual, ja que no disposa de cap mecanisme per al toc automàtic.
Yugo biga de ferro
Estado original Probablement la campana estava dotada de jou de fusta, i era tocada a la manera catalana.
Estado anterior En 1989 es trobava com en 2004 penjada d'una biga de ferro, i sense cap mecanisme per al toc automàtic.
Estado de conservación Regular. Les decoracions i epigrafia de la campana són interessants, malgrat una fosa defectuosa.

La campana suporta diverses capes de brutícia, que impedeixen, per exemple, la lectura correcta dels textos i decoracions, i probablement afecten al seu so.

La substitució del jou de fusta per una biga de ferro modifica radicalment la sonoritat de la campana i impedeix la interpretació de la major part dels tocs tradicionals.

Mecanismos para tocar corda al batall per al repic manual
Actuaciones Substitució del jou de fusta per una biga fixa de ferro, sense afegir cap electromall per al toc automàtic.
Protección Protecció genèrica al trobar-s'hi en un BIC declarat.
Valoración Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instalación La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Autores
  • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio [Documentació de la campana.] (14-07-1989)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc [Documentació de la campana.] (23-07-2004)
  • Editor PALLÀS MARIANI, Xavier
    Fecha 19-12-2023
    12 Fotos
  • Volver a la página anterior
  • Copyright © 24-05-2024 Campaneros de Castilla La Mancha campanerosclm@gmail.com