Inicio Inventario Nuestros toques Nuestros campaneros Nuestros fundidores
Parròquia de Santa Maria Magdalena - POBLE NOU DE BENITATXELL (COMUNITAT VALENCIANA)

Inventario de las campanas

Parròquia de Santa Maria Magdalena - POBLE NOU DE BENITATXELL (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanas actuales

TorreParròquia de Santa Maria Magdalena
PoblaciónPOBLE NOU DE BENITATXELL (COMUNITAT VALENCIANA)
Época construcción Segle XVIII, elevat en 1924
Descripción El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església parroquial. És de planta quadrada i diversos nivells. Un primer nivell arriba fins al nivell del rellotge i està dividit en tres trams iguals, separats per una motllura. El segon nivell disposa de quatre finestres amb arc apuntat i el campanar està coronat per un remat triangular amb balustrada i pinacles als angles. L'interior del campanar té una escala que recorre el seu perímetre fins a arribar al nivell de les campanes. Poc abans està la caseta del rellotge amb la maquinària horària.
Estado original Des de l'any 1924 comptava amb dos campanes, que estaven instal·lades amb truja de fusta de perfil tradicional local (semblant al valencià) i disposaven de cordes als batalls per repicar-les des dels peus del campanar.
Estado reciente L'any 1994 les dos campanes ja no disposaven de les anses i estaven instal·lades amb truja de ferro a les mateixes finestres que ocupen actualment. A més, estaven mecanitzades amb motors de vol continu i electromalls monofàsics. Per altra banda la campana gran disposava d'un martell exterior per als tocs horaris.
Conservación actual L'estat de conservació del campanar és bo. La maquinària del rellotge es conserva a la seua ubicació original, però no funciona i s'ha retirat la maça horària de la campana. Les quatre campanes estan situades a les finestres del segon nivell amb truges de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Estan mecanitzades amb motors d'impuls i les tres grans amb electromalls monofàsics. Totes elles disposen de batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat.
Protección El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Ubicación campanas
Las campanas Té quatre campanes, foses en dos moments diferents com hem assenyalat. Les dos menors són de l'any 2006 i estan dedicades respectivament a Sant Jaume (la menor) i la Mare de Déu del Roser (la més gran). La mitjana i la gran són de la foneria de Vicente Domingo Roses Soler de València i respectivament estan dedicades a Sant Roc i Santa Maria Magdalena.
Toques tradicionales Les dos campanes es repicaven des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida als respectius batalls i voltejaven des de la mateixa sala de les campanes. La major interpretava tocs horaris.
Toques actuales Les tres campanes majors repiquen automàticament i les quatre voltegen de forma automàtica. La major toca les hores.
Actuaciones El primer campanar segurament es va construir al segle XVIII moment en el qual es va construir el temple parroquial, les obres del qual finalitzaren en 1774. La creació de la parròquia l'any 1902 va motivar diverses obres a la parròquia, entre les quals destaca l'elevació del campanar amb dos trams nous l'any 1924. Aquestes tenen cert aire historicista amb els arcs apuntats del cos de les campanes. L'any 1961 donaren la maquinària del rellotge i poc després mecanitzaren les campanes. Les truges de fusta les canviaren per altres de ferro i dotaren les campanes amb motors de vol continu i electromalls trifàsics.

L'any 2006 restauraren les dos campanes existents i la fosa d'altres dos de menors dimensions. Aquestes últimes les varen fondre als tallers de la foneria càntabra Hermanos Portilla. Les quatre es dotaren amb truges de fusta i les dos grans amb anses i batalleres postisses. Es mecanitzaren amb motors d'impuls i les tres grans amb electromalls monofàsics. Els treballs de fabricació de les truges i instal·lació del conjunt a la torre estigueren a càrrec d'Electrorecamp.
Bibliografía (se puede ordenar por autor o por año)
AutorAño
- «La Grossa» deja de voltear por el deterioro del campanario2004
- Las campanas de Benitatxell voltearán de nuevo en cuanto las obras en la torre acaben2004
- Las campanas de Benitatxell pronto voltearán de nuevo2004
- Benitatxell repara el parallamps que des de fa 60 anys protegix el poble de les "colossals tempestats"2017
- Las campanas de Benitatxell dejan de sonar para evitar que se derrumbe el campanario2004
- Las campanas de la iglesia volverán a voltear antes de las fiestas de moros del 21 de julio2004
- Las campanas dejan de sonar por las grietas existentes en la Iglesia2004
- Reparan la grietas del campanario de la iglesia de Poble Nou de Benitatxell2004
23 Fotos del campanario
Fichas de todas las campanas
Autor
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (31-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (09-02-2020)
 • Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualización 19-04-2024
  CampanaFundidorAñoDiámetroPeso
  Sant Jaume (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20064760
  Mare de Déu del Roser (2)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)200456102
  Sant Roc (3)ROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)192465159
  Santa Maria Magdalena (4)ROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)192483331

  Relojes

  Autor del relojMURUA
  Empresa de mantenimiento
  Fecha construcción 1961
  Descripción del reloj La maquinària té una placa amb el nom de la foneria de Salvador Manclús que diu així: "FABRICACION / DE / RELOJES DE TORRE / DE / SALVADOR MANCLUS / CALLE INDUSTRIA N 27 / GRAO VALENCIA". No obstant això, el rellotge sembla obra de la foneria basca de Murúa. Hi ha altra placa amb el nom del donant amb aquesta inscripció: "RECUERDO DE / D. ANTONIO MARTIN PASTOR / Dª Mª ROSA FERRER GARCIA / Dª ANITA FERRER GARCIA / BENITACHELL 16 JULIO 1961"
  Tipo reloj Reloj mecánico
  Existencia del reloj Existente
  Funcionamiento del reloj En marcha
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (06-09-2005)
  Fotos del reloj
 • POBLE NOU DE BENITATXELL: campanas, campaneros y toques
 • Volver a la página anterior
 • Copyright © 15-06-2024 Campaneros de Castilla La Mancha campanerosclm@gmail.com