About us Bibliography Traditional bell ringing Bell ringers

RIJNMOND - Een eeuwenoude traditie verdwijnt omdat één of twee mensen er last van hebben

Een eeuwenoude traditie verdwijnt omdat één of twee mensen er last van hebben

Het is een onaangename verrassing in Mijnsheerenland. De gemeente Hoeksche Waard heeft besloten dat de klok van de Laurentiuskerk vanaf vrijdagavond niet meer in de nacht mag luiden. "Het kan toch niet zo zijn dat omdat er één of twee mensen last van hebben, een eeuwenoude traditie verdwijnt", zegt dominee Hendriks.


Protestante Kerk Mijnsheerenland - Autor: HOEKSCHE WAARD, Gemeente

De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft metingen verricht rondom de zeshonderd jaar oude kerk in het dorp. Daar werd in de nacht een geluidsniveau gemeten van 79 decibel. Het wettelijke toegestane niveau ligt op 60 decibel. De gemeente Hoeksche Waard spreekt van een 'forse overschrijding'.

De gemeente heeft daarom - na overleg met omwonenden - besloten dat de klok na 23:00 uur niet meer zal luiden. Om 08:00 uur is de klok dan weer voor het eerst te horen.

Traditie

Bij de Protestantse gemeente in Mijnsheerenland zijn ze verbaasd door het nieuws. "Dit heeft niet met iets christelijks te maken", laat dominee Wim Hendriks weten. "Maar het is gewoon een onderdeel van het dorp. Hele generaties zijn opgegroeid met die kerkklokken."

Volgens de dominee kan het besluit van de gemeente rekenen op veel onbegrip in het dorp. "De mensen die ik erover gesproken heb, noemen het vooral onzin. Het kan toch niet zo zijn dat als één of twee mensen er last van hebben die klokken meteen uitgezet moeten worden?"

Wie de klagers zijn weet de dominee niet.

Andere klok?

De gemeente Hoeksche Waard en de kerkgemeente zijn nog in gesprek, laat Hendriks weten. "Er wordt nog gezocht naar een mogelijke oplossing."

Toch lijkt het besluit van de gemeente behoorlijk definitief, omdat de kerkklokken niet zachter gezet kunnen worden. "De klok is namelijk gegoten op een bepaalde toon", schrijft de gemeente Hoeksche Waard. "Om de toon goed aan te slaan, moet de klok met de juiste kracht worden aangeslagen."

Het plaatsen van een andere, zachter klinkende, kerkklok wordt door de dominee niet uitgesloten.

RIJNMOND
Rijnmond (07-05-2020)
Europe is ringing Sunday 21st of April 2024 - eliseo@eliseomr.com