About us Bibliography Traditional bell ringing Bell ringers
Vídeo 2171
VídeoTo download the video
Bell tower Catedral de Santa Maria
Person CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
Ringings L'Entrada i primera parada del Clamoreig
Video MARTÍNEZ ROIG, Eliseo
Date 31-12-2022
Duration 05:21
Remarks Documentació del TOC D'ENTRADA, per la mort del Papa Emèrit Benet XVI el dia 31 de desembre de 2022. El toc va començar uns minuts després de ser coneixedors de la mort del Papa, mentre el grup de campaners s'organitzava i acudia a la Torre del Micalet. Es documenten els darrers minuts del toc, com la primera parada del Clamoreig. A la Consueta Nova de la Catedral de València es descriuen els tocs de la següent forma:

En el moment d'avisar la mort del Papa, del Rei o de l'Arquebisbe, sempre que siga de dia (entre el toc d'oració del matí i l'Ave Maria del vespre), i que no siga festa de primera classe ni diumenge, es comença fent un tranc de totes les campanes, llevat de la Caterina i la Bàrbera que no entren en els tocs de mort.

En l'espai d'un quart d'hora es toquen tres trancs (dos si es tracta de la mort de la Reina), i després, deixant passar dos minuts entre batallada i batallada toquen primer tres batallades de l'úrsula, després una de la Violant, una altra de l'Úrsula, una de la Violant i una de l'Arcís. Després, començant de menor a major entra el Pau, després el Vicent, el Jaume, l'Andreu, el Manuel i la Maria. En el moment que entre aquesta hauran passat un hora i mitja des del principi. La següent passada és d'1 minut, la tercera de 30 segons i després de 20, 19, 18, fins a arribar a un sol segon. En aquest moment es mantindrà la velocitat el més alta possible tot el temps que es puga, i a la senyal del que porte la Maria començarà un clamoreig desordenat i allargat, mentre la Maria i l'Andreu van tocant lentes, acabant en el moment d'una batallada de la Maria, i fent tres trancs més com al principi. Herrera recomana un home per cada una de les campanes majors, i que, en el moment final, toquen el Vicent, el Manuel i el Jaume posant-se baix de la campana i portant la corda del batall a dues mans i tocant a les dues bandes.

Per al toc cal un campaner per als dos tiples, un altre per a l'Arcís i el Pau, un altre per al Vicent i el Jaume, un altre per a l'Andreu i el Manuel i un sol campaner per a la Maria (tot i que Herrera recomana un per cadascuna de les cinc campanes grans). Inclús és possible el toc amb l'Andreu en la ma dreta, el Manuel en l'esquerra i la Maria en el peu.

El toc per al Papa, el Rei o l'Arquebisbe dura aproximadament tres hores, incluint tres parades més de clamoreig, explicades a continuació. En aquest cas els tocs d'oració i els de cor són substituïts per els clamors corresponents, mentre el difunt no estiga soterrat.

El clamoreig, que és el toc de mort solemne d'aquesta Santa Església Catedral, es realitza amb el repic ràpid de les campanes menors i amb les batallades lentes de la Maria i l'Andreu, començant i acabant per tres trancs. No obstant és un dels tocs del qual hi ha més versions, les quals transcriurem totes, no marcant cap preferència per la una o l'altra, deixant-ho a la solemnitat del moment i a la major o menor presència de campaners. Sempre recomanen que els batalls no estiguen massa separats de les campanes, per sonar de manera trista i apagada.
Video HD
Europe is ringing Tuesday 5th of March 2024 - eliseo@eliseomr.com