Campanas de México

Assumpció (3) - Assumpció de Nostra Senyora - ALBOCÀSSER

Assumpció (3) - Assumpció de Nostra Senyora ALBOCÀSSER (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Sala de les campanes
Diámetro 94
Altura bronce 74
Borde 10
Peso aproximado 481
FundidorCALBETÓ, JOSEP (BARCELONA)
Año fundición 1857
Descripción La campana té la següent inscripció en llatí al terç amb lletres decorades: "✱ ASSUMPTA EST MARIA IN COLUM GAUDENT ANGELI LAUDANTES BENEDICUNT DOMINUM". Aquesta es tradueix al valencià així: "MARIA ASSUMPTA ALS CELS, ELS ÀNGELS GAUDEIXEN MENTRE LLOEN I BENEEIXEN AL SENYOR". La inscripció és l'antífona del primer salm de les vespres i laudes de la solemnitat de l'Assumpció de la Mare de Déu de la forma extraordinària del rite romà. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "CONSTRUIDA POR JOSE CALBETO". També al mig, baix de la imatge de l'Assumpció, està la data de fosa: "1857.". Al mig peu té una inscripció amb el nom del rector i tres membres de la corporació municipal de l'any en què es va fondre la campana: "SIENDO RECTOR DON AGUSTIN LLUCH ALCALDE DON MANUEL MONTAÑES PRIMER TENIENTE DON PABLO MONTAÑES Y SEGUNDO DON MANUEL SEGURA".
Inscripción tercio (cordó)
"✱ ASSUMPTA EST MARIA IN COLUM GAUDENT ANGELI LAUDANTES BENEDICUNT DOMINUM"
(cordó)
(garlanda amb motius geomètrics)
Inscripción medio (00) (marca de fàbrica) "CONSTRUIDA POR JOSE CALBETO"
(06) (imatge de l'Assumpció de la Mare de Déu) / "1857."
Inscripción medio pie "SIENDO RECTOR DON AGUSTIN LLUCH ALCALDE DON MANUEL MONTAÑES PRIMER TENIENTE DON PABLO MONTAÑES Y SEGUNDO DON MANUEL SEGURA"
(3 cordons)
Inscripción pie (2 cordons)
Toques tradicionales Sembla que es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i es voltejava des de la mateixa sala de les campanes.
Toques actuales Repic i volteig automàtic. Toca els quarts.
Yugo Ferro Manclús vella.
Estado original Estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local, així com diversos accessoris per tocar-la manualment. Possiblement tenia una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estado anterior Estava dotada des de la seua mecanització amb electromall trifàsic, mecanisme que es va substituir per altre monofàsic.
Estado de conservación La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismos para tocar (03) Electromall monofàsic, (09) motor de vol continu
Actuaciones Va ser fosa l'any 1857 per Josep Calbetó, fonedor resident a Barcelona. Possiblement es va refondre pel trencament d'una campana més antiga de similars proporcions. Als anys 60 o 70 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar, dotant-la amb truja de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu. Posteriorment s'ha renovat l'electromall per altre monofàsic.
Protección Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoración En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instalación La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notas
Autores
  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (10-03-2016)
  • Editor ALEPUZ CHELET, Joan
    Fecha 27-08-2018
    20 Fotos
  • Registro reducido (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 13-07-2024 ✱ 083038@gmail.com