Campanas de México

Sant Antoni Abat - Col·legi Mare de Déu del Socorro - BENETÚSSER

Sant Antoni Abat - Col·legi Mare de Déu del Socorro BENETÚSSER (COMUNITAT VALENCIANA)

Localización Espadanya
Diámetro 53
Peso aproximado 86
FundidorROSES, JAIME
Año fundición 1888
Inscripción tercio (Dos cordons)
"▲ ▲ SAN ANTONIO AÑO 1888 ▲ ▲"
(Dos cordons)
Inscripción medio (00) (Creu sobre pedestal d'estrelles)
(06) (Sant Antoni Abat)
Inscripción medio pie (Tres cordons)
Inscripción pie (Dos cordons)
Toques tradicionales A les escales del campanar de la parròquia hi ha un orifici per on, un dia, va passar la corda amb què es tocava aquesta campana des de la porta de la torre. No sabem, però, si se la repicava com a les tres majors o si comptava amb una palanca o un cigonyal per ser accionada des de la distància. Ara, des que li va ser canviada la truja, compta amb un cigonyal, per poder ser voltejada des de l'interior de l'institut.
Toques actuales Probablement en desús i, si és usada, ho fa de manera esporàdica.
Yugo Truja metàl·lica, obra de la foneria de Salvador Manclús.
Estado original La campana va ser fosa el 1888 per Jaime Roses, un fonedor natural de la població valenciana d'Atzeneta d'Albaida, que en dates properes havia fos campanes per a altres campanars de l'Horta, com el de la parròquia de Castellar o, al nord, el del convent de Sant Dídac d'Alfara del Patriarca. Encara que sembla probable que haguera sigut fosa per a algun campanar d'aquesta àrea del territori valencià, o inclús per a la mateixa parròquia de Benetússer, no coneixem amb certesa la seua ubicació original. La primera referència que de la campana tenim és la seua presència, en temps de la postguerra, en el finestral posterior del campanar de la parròquia, on de fet, encara es conserven els coixinets sobre els quals s'assentava i el passador per on baixava el cordell per repicar-la o voltejar-la a des de la porta de la torre.
Estado de conservación Es troba instal·lada a l'espadanya de l'institut, proveïda de la truja metàl·lica que li fou donada fa mig segle. Encara que bastant atacat pel rovell, el contrapés ha sigut reajustat amb noves rosques i, aparentment, no presenta problemes d'estabilitat. El batall, de confecció relativament recent, està correctament reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismos para tocar Cigonyal per al volteig manual des de la base de l'espadanya.
Actuaciones Entorn a la dècada de 1970 la campana va traslladada fins al nou institut de la Mare de Déu del Socorro. En ser instal·lada a l'espadanya de l'escola, l'antiga truja de fusta va ser substituïda per una altra metàl·lica, obra de la foneria valenciana de Salvador Manclús.
Instalación La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Autores
  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (1997)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Les veus de l'Horta Sud. Campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals - Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (21-04-2017)
  • Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
    Fecha 19-04-2020
    5 Fotos
  • Registro reducido (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Campanas de México ✱ Actualización 29-06-2024 ✱ 083038@gmail.com