Campaners de la Catedral de València

Registre de campanes

Cristina, la gran (4) - Parròquia de Sant Joan Baptista - ARTANA (COMUNITAT VALENCIANA)

Diàmetre 105
Pes aproximat 670
Fonedor GUILLEM, ANTONIO BELTRÁN (1799)

La campana té una simple inscripció en llatí amb la particularitat d'utilitzar les U i no les V com és habitual en aquesta llengua: "UOCOR CHRISTINA FECIT ANTONIUS GUILLEN ANNO I799". Haurien d'haver afegit ME, és a dir ME FECIT. Es pot traduir com EM DIUEN CRISTINA. EM VA FER ANTONI GUILLEM L'ANY 17999.
El nom del fonedor figura amb N, i no GUILLEM com escriuran posteriorment en la campana Miquel. Un altre signe d'evolució cap a una industrialització de la fabricació de campanes és la utilització de monotips, és a dir d'un sol motle per paraula, en compte de motles individuals per a les lletres, per al nom de l'autor. No obstant, ANTONI forma un sol bloc, amb l'afegit de lletres soltes US; possiblement el monotip original duria la paraula ANTONIO, que no és correcta en llatí.
La campana té dues creus: una gran, molt decorada, amb pedestal, que correspondria a l'exterior, i una petita per a l'interior, amb la creu sobre un suport de difícil interpretació; en tot cas com la campana està girada un quart de volta per la seua soldadura, ara les creus estan mirant cap als costats.

Campaners de la Catedral de València - 17-05-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com