Campaners de la Catedral de València

Registre de campanes

Campana major o de Sanctus (5) - Catedral de Santa Maria la Major - EIVISSA (BALEARS)

Diàmetre 102
Pes aproximat 614
Fonedor RIBOT, PERE (1680)

La campana duu la salutació angèlica incompleta, que s'estén en dues línies: "AVE # MARIA # GRACIA # PLEИA # DOMINVS # TECVM # BEИEDICTA # TV # YИ # MVLIERIBVS # " / " # ET # BEИEDICTVS # "
"AVE MARIA GRATIA PLENA DOMINUS TECUM" és una variant de la salutació angèlica a Maria en Lc 1:28, on escriuen "AVE, GRATIA PLENA, DOMINUS TECUM" que pot traduir-se com "US SALUDE, PLENA DE GRÀCIA, EL SENYOR ÉS AMB VÓS" La inclusió del nom de Maria, que en el relat evangèlic figura en el versicle anterior, és habitual en aquests textos. També és relativament normal la confusió de GRACIA per GRATIA, en un moment en què les llengües vulgars comencen a tindre més ús que el llatí.
Contínua amb la salutació d'Isabel a la seva cosina Maria en Lc 1:42 "BENEDICTA TU INTER MULIERES, ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI" que sol traduir-se com BENEÏDA SOU VÓS ENTRE LES DONES I BENEIT EL FRUIT DEL VOSTRE VENTRE.
Per baix hi ha una imatge, impossible de reconèixer i de documentar, a causa de la brutícia que cobreix la campana.
En el mig hi ha, a una part, una creu patriarcal amb pedestal, i a l'altra, dues sargantanes. Baix d'aquestes sembla que posa el nom del fonedor, " # PERE # RIBOT # ME # FECIT # AÑI # I68O # " impossible de documentar amb certesa degut a la brutícia que cobreix la campana.

La campana pot repicar, ventar i voltejar de manera automàtica.
També pot tocar-se manualment.

Campaners de la Catedral de València - 25-01-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com