Campaners de la Catedral de València

Registre de campanes

Campana de la Mare de Déu (4) - Parròquia de la Mare de Déu del Do - ALFAFAR (COMUNITAT VALENCIANA)

Diàmetre 89
Pes aproximat 408
Fonedor ROSES, PASCUAL (1819)

La campana duu una expressió en llatí i español en la part superior, estesa en dues línies: "CHRISTUS REX VENIT IN PACE ✱ FILIUS HOMO FACTUS EST - AÑO I8I9"
"A FULGURE ET TEMPESTATE # CRISTUS NOS DEFENDAT". La primera part ja ha sigut analitzada en la campana grossa, i es tracta d'una expressió molt poc utilitzada en les nostres campanes, tot i que es repeteix dos vegades en el present campanar. NO obstant presenta una variació, molt evangèlica, però inèdita fins al moment: en compte de DEUS HOMO... posa FILIUS HOMO, és a dir EL FILL DE L'HOME. Per altra part l'expressió CRISTUS de la segona línia s'hauria d'haver escrit CHRISTUS.
La inscripció es pot traduir com CRIST REI VA VINDRE EN PAU. EL FILL DE L'HOME ES VA ENCARNAR - L'ANY 1819. QUE CRIST ENS DEFENGA DELS LLAMPS I LES TEMPESTES.
És sabut que aquesta campana, refosa en 1819, reprèn una inscripció de la campana anterior, segons la qual la llegenda diu que va aparéixer la Mare de Déu. Si la primera part proposa la pau, aportada pel Crist, en la tercera part demana la protecció concreta en cas de llamps i tempestes.
En el mig extern hi ha una creu, i en la part interior la dedicació de la campana, inusualment en valencià: MARIA DEL DO, que ací figura accentuat, "DÓ".
Per les seues característiques (epigrafia, decoracions, anses) podria ser una campana de Pasqual ROSES.

Tot tipus de toc, excepte aquells propis de la campana durant segles (hores i toc de la Mare de Déu).

Campaners de la Catedral de València - 17-05-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com