Santa Bàrbera (3) - Parròquia de la Mare de Déu de Betlem - CREVILLENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11835)

Localització Sala alta de les Campanes
Diàmetre (en cm) 46
Altura del bronze 45
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 56
Any fosa 1744
Descripció La campana compta al terç amb la següent inscripció: "#S#BARBARA#ORA PRONOBIS##ANO 1744", que correctament escrita seria: "SANCTA BARBARA ORA PRO NOBIS ANNO 1744" i que podem traduir com: "SANTA BÀRBERA PREGUEU PER NOSALTRES ANY 1744".

Aquesta és una senzilla advocació derivada de la denominada Litanie Sanctorum o Letanies dels Sants, emprada en algunes celebracions litúrgiques per tal de demanar la intercesió dels sants. En aquest cas es sol·licita la especial protecció de Santa Bàrbera, que tradicionalment ha estat considerada protectora contra les tempestes i totes aquelles activitats vinculades amb el foc, ja que segons la tradició després que la santa fora decapitada per el seu propi pare un llamp el va fulminar.
Terç (T) (cordó)
"#S#BARBARA#ORA PRONOBIS##ANO 1744"
(cordó)
Mig (M) (2 cordons)
(00) (Creu amb pedestal)
(06) (medalló amb la Sagrada Família)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment seria voltejada, a més al terra, baix de la campana encara es conserva el forat des del que passaven la corda per tocar la campana des de baix de la torre.
Tocs actuals de campanes Vols automàtics
Truja Fusta VALVERDE
Estat original La campana comptaria amb una truja de fusta, que com passava en altres pobles del voltant seria de perfil diferent al tradicional valencià, dotada amb mecanismes per el toc manual.
Estat anterior Amb la mecanització de 1972 la truja de fusta va ser substituïda per un altra de ferro, model de la Casa Roses d'Atzeneta d'Albaida i mecanitzada amb un motor de vol continu.
Estat actual La campana es trova en un bon estat de conservació. Ha estat restaurada recentment, reposant la truja de fusta per Relojería VALVERDE, no obstant s'ha mecanitzat amb un motor de vol continu, quan deuria ser d'impulsos.
Mecanismes de toc (03) Motor de vol continu
Intervencions És una de les tres campanes foses en 1744, de autor per ara anònim, ubicada en la torre de l'antic temple parroquial. Amb el trasllat del temple parroquial al nou en 1829 va passar al nou campanar. Salvada de la destrucció de 1936, en 1971 els Roses d'Atzeneta d'Albaida van mecanitzar la campana i restaurada per Relojería VALVERDE recentment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIA, Sandra (06-09-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-09-2013
13 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 01-05-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 59 Visitants: 59 Usuaris: 0