Sant Vicent Ferrer (2) - Basílica de Sant Jaume Apòstol - ALGEMESÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1579)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 77
Altura del bronze 60
Vora 7,5
Pes aproximat (en quilos) 264
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana presenta set anses. Seguidament, en el terç té tres cordons i un quart més gruix. A més, disposa d'una breu inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SAN VICENTE FERRER. ✱". En el mig presenta una creu, l'escut nacional, una imatge de Sant Vicent Ferrer i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". A continuació, en el mig peu hi ha dos grups de dos cordons i una inscripció entre ells: "✱ ✱ ALGEMESI AÑO 1940. ✱". Aquestes inscripcions són molt característiques dels anys 40, moment en què després de la destrucció de centenars de campanes a la guerra i que moltes no tornaren a les torres originals, per no saber quines eren, es va generalitzar el costum d'incloure entre les inscripcions el nom del poble. L'objectiu era recuperar fàcilment la campana en cas que es repetiren els fets de 1936. Per acabar, té quatre cordons en el peu.
Terç (T) (06) "✱ SAN VICENTE FERRER. ✱"
(3 cordons)
(1 cordó gruix)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (relleu de Sant Vicent Ferrer)
(09) (Escut nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ ✱ ALGEMESI AÑO 1940. ✱"
(2 cordons)
Peu (4 cordons)
Tocs actuals de campanes La campana ha rebut erròniament la funció de tocar les hores, mentre que al remat del campanar es conserva inutilitzat el campanó horari que hauria d'empenyer aquesta funció.
Truja Fusta de Barberí que substitueix a una de ferro Manclús vella amb ornamentació de ferro.
Estat anterior Fins a la restauració de l'any 2000 va estar instal·lada al mateix espai que ocupa actualment, dotada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb electromall i motor de vol continu.
Estat actual El batall pica molt alt amb el consegüent perill del trencament de la campana. A més el motor, ubicat a l'interior de la finestra dificulta en certa manera el toc manual de la campana (que recordem, es realitza a les festes més importants de l'any per part dels Campaners d'Algemesí).
Mecanismes de toc Motor de vol a impulsos i electromall a la (09)
Intervencions Mecanitzada l'any 1963 per la foneria Manclús del Grau de València, dotant-la amb truja de ferro i mecanitzant el seu funcionament. Restaurada per INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V. l'any 2000. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta i es renovaren els mecanismes de toc automàtic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Fitxa corretgida per Xavier Martín (27/10/2000) i completada per LLOP i BAYO, Francesc (02/03/2003)

Autors de la documentació

  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (08-09-2012)
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (11-03-2015)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (07-09-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-03-2024
28 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 03-05-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 74 Visitants: 74 Usuaris: 0