Reina dels Àngels (3) - Parròquia de Nostra Senyora dels Àngels - BENAVITES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2868)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 94
Altura del bronze 70
Vora 8,5
Pes aproximat (en quilos) 481
FonedorDE LA VIÑA, JUAN
Any fosa 1779
Descripció La campana presenta sent anses. En el terç hi ha dos grups de dos cordons i entre ells es disposa aquesta inscripció en llatí, formada amb lletres decorades amb motius vegetals: "REGINA ANGELORVM ORA PRO NOBIS AÑO I779". En valencià seria: "REINA DELS ÀNGELS PREGA PER NOSALTRES". Aquesta és una de les lletanies de la Mare de Déu, triada per a la campana per ser la Mare de Déu dels Àngels titular de la parròquia. En el mig té una gran creu de calvari, formada amb diversos motius i elements vinculats amb la passió de Crist. En els costats del pedestal apareixen les imatges dels Sants Abdó i Senén. També en el mig hi ha imatges d'altres sants: Santa Caterina, Sant Miquel, Santa Bàrbera, Sant Antoni de Pàdua i la Mare de Déu dels Àngels. A més, apareix altra inscripció amb l'autor: "LAVIÑA MEFESIT". En traduïda seria: "LA VIÑA EM VA FER". Per la cronologia de la campana, el bronze podria correspondre amb Juan de LA VIÑA. En el mig peu hi ha cinc cordons i, finalment, en el peu hi ha altres dos cordons i una sanefa amb raïms entre ells.
Terç (T) (2 cordons)
"REGINA ANGELORVM ORA PRO NOBIS AÑO I779" (epigrafia molt decorada)
(2 cordons)
Mig (M) (06) (gran creu amb galls, calces, llances, escales..) / (Sants Abdó i Senent)
(03) (Santa Caterina)
(04) "MEFESIT"
(06) (Sant Miquel, Mare de Déu dels Àngels i Santa Bàrbera)
(08) "LAVIÑA"
(09) (Sant Antoni de Pàdua)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (cordó)
(sanefa amb raïms)
(cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat actual El motor d'impulsos i l'electromall no es troben en el mateix costat, com s'indica en les condicions de les subvencions de la Generalitat Valenciana. Probablement el motiu siga l'escàs espai existent entre la campana i el mur. L'electromall pega lleugerament baix.
La campana no té ballesta ni altre mecanisme per al toc manual, altra de les condicions de les subvencions de la Generalitat Valenciana.
Mecanismes de toc (03) electromall CLOCK-O-MATIC (09) motor MOVOTRON de CLOCK-O-MATIC d'impulsos
Intervencions SANCHIS SIVERA en el seu Nomenclàtor de la diòcesis de València, diu que "la campana nueva se instaló en octubre de 1779", per tant esta campana és original de la construcció de l'actual església.

Restaurada amb subvenció 2002 de la Generalitat Valenciana per ELECTRORECAMP S. L. La truja es va canviar per una nova de fusta i també renovaren la mecanització amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (17-12-2002)
  • LLOP i BAYO, Francesc (10-09-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-08-2023
21 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 62 Visitants: 62 Usuaris: 0