Sants de la Pedra (3) - Parròquia de l'Anunciació - ALDAIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3508)

Localització Campanar
Diàmetre (en cm) 79
Pes aproximat (en quilos) 285
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1945
Descripció Tot i que aquesta campana no té cap valor històric ni musical, el bronze està dotat d'un cert valor documental. I és que segurament, com ocorre també al cas de la mitjana, aquesta campana reprodueix les inscripcions d'una peça anterior i, particularment, d'un extraordinari bronze de 1651, dissortadament desaparegut. Fins i tot, durant la refosa de la campana a 1945, Manuel Roses Vidal va reproduïr, conscient o inconscientment, els errors que el fonedor siscentista havia comés en escriure el text. Així, al mig del bronze refós podem llegir, en unes lletres d'escassa qualitat segurament afegides en posterioritat a la fosa de la campana: "X P S REX VENIT YN PACE / DEUS HOMO FAC TUS / E S T S M / ABDON E F SENEN ORATE PRO NOBIS / ALDAYA 1945".
Aquesta inscripció llatina, que hauria d'haver-se escrit "XPISTOΣ REX VENIT IN PACE. DEUS HOMO FACTUS EST. SANCTISSIMUM ABDON ET SENENT ORATE PRO NOBIS", podem interpretar-la com "Crist Rei ha vingut amb la Pau. Déu s'ha fet home. Santíssims Abdó i Senent pregueu per nosaltres". La primera part del text, summament habitual a les campanes medievals fins el segle XVII, s'incloïa a les campanes amb un sentit protector, front als perills que assetjaven a la societat tradicional i, especialment, davant les tempestes. A més, la funció protectora del primer fragment de la inscripció és reforçada per l'advocació de la campana, que apareix a la segona part del text, a dos sants als quals la societat tradicional va atribuïr valors protectors de les collites.
A l'antiga inscripció, Manuel Roses Vidal afegeix el text "ALDAYA 1945", per fer notar l'any de la refundició, així com la procedència de la campana, després del desastre de la Guerra Civil, quan nombrosos bronzes no varen poder tornar als seus campanars d'origen per no figurar en ells la població d'on procedien.
Terç (T) (Cordó)
(Cordó)
(Garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Crucifix romàntic)
(03) (Marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "X P S REX VENIT YN PACE / DEUS HOMO FAC TUS / E S T S M / ABDON E F SENEN ORATE PRO NOBIS / ALDAYA 1945"
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (Quatre cordons)
(Dos cordons)
(Senefa vegetal)
Peu (Tres cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment, la campana segurament repicava, tant des de la base com des de dalt del campanar, amb motiu de les misses majors i dels difunts. Amb l'arribada de les festes, l'instrument seria voltejat a mans per part dels campaners.
Tocs actuals de campanes El 12 de gener de 2018 la campana va recuperar els seus usos tradicionals. Diàriament el bronze toca els quarts del rellotge, entre les 8:00 i les 23:45. Així mateix, la campana participa als repics de difunts i de missa major, així com als voltejos de les festes menors i dels preceptes.
Truja Truja metàl·lica, obra de Salvador Manclús (València), en el seu estil antic.
Estat original L'instrument fou fabricat a l'any 1945 a la factoria que Manuel Roses Vidal regentava a la ciutat de València, segurament fent ús del material del bronze anterior, fos a 1651. De fet, com hem indicat, el fonedor segurament va copiar les inscripcions de la valuosa campana anterior. Després de la seua refosa, el bronze va ser proveït d'una nova truja de fusta, potser obra de la pròpia empresa fonedora, i després de la seua benedicció fou pujat al campanar.
Estat anterior Durant les anteriors documentacions la campana es trobava en un estat de conservació semblant a l'actual. Potser, l'única diferència jeia al batall, que ha sigut recentment substituït, però que no obstant, també era modern.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada al seu finestral original amb una truja de ferro, obra de l'extingida empresa valenciana Salvador Manclús. Igualment, el bronze està automatitzat amb un motor de volteig continu i un electromall monofàsic, la maça del qual ha sigut tallada per deixar passar les corretges del motor. Per últim, cal destacar que el cable de seguretat del nou batall no està lligat a l'ansa batallera, fet que no impossibilitaria el despreniment de la peça en cas de trencament.
Mecanismes de toc Electromall monofàsic a les (03) i motor de volteig continu a les (09).
Intervencions A una data encara indeterminada de la segona meitat del segle XX, Salvador Manclús va electrificar l'instrument amb un motor de vol continu i un electromall trifàsic per repicar. I com d'habitual, per fer-ho, la truja de fusta original de la campana fou substituïda per una nova metàl·lica, amb el perfil habitual de l'empresa.
Propostes Suggerim que la campana siga restaurada per tal de retornar a l'instrument els valors tradicionals, materials i immaterials. Amb aquesta finalitat, caldria substituïr el contrapés metàl·lic per un nou de fusta, semblant al que s'ha confeccionat per a la campana major; netejar el bronze interior i exteriorment, amb l'objectiu de recuperar el seu so primigeni; canviar el batall actual per un de nou de ferro dolç, adeqüat a la grandària de l'instrument i amb cable de seguretat; i finalment dotar la campana d'un motor d'impulsos i d'un nou electromall, que continuen reproduïnt els tocs tradicionals, que s'han programat al gener del 2018.
Fins i tot, entre les opcions d'actuació sobre la campana hauria de valorar-se la possibilitat de fondre un nou instrument, de major qualitat decorativa i harmonitzat musicalment amb el conjunt de bronzes històrics que conserva el campanar. En cas d'elegir-se aquesta última opció, suggerim que la nova campana mantinga l'advocació històrica als Sants Abdó i Senent i que, fins i tot, a alguna de les seues parts siga conservada la inscripció de la campana del segle XVII, destruida a 1945.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • LLOP i ÁLVARO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (28-09-2000)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (28-03-2013)
  • CUADRADO OLLER, Pau; GÓMEZ SÁNCHEZ, Iván (10-12-2023)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 07-03-2018
12 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 27-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 28 Visitants: 28 Usuaris: 0