Sant Joan Baptista, la Gran (4) - Parròquia de Sant Joan Baptista - CABANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4542)
  • Arxiu sonor de la campana

  • Localització Sala de les Campanes
    Diàmetre (en cm) 98
    Altura del bronze 82
    Vora 10
    Pes aproximat (en quilos) 545
    Any fosa 1677
    Descripció La campana compta amb la següent inscripció llatina al terç: "SAИCTE ✱ IVAИИES # BAPTISTA ✱ ORAPROИOBIS ✱ AИИO ✱ I 6 7 7 ✱". Aquesta correctament escrita i separant les paraules seria: "SANCTE IOANNES BAPTISTA ORA PRO NOBIS ANNO I677". La inscripció es pot traduir al valencià d'aquesta forma: "SANT JOAN BAPTISTA PREGA PER NOSALTRES ANY 1677. Ens trobem davant d'una inscripció habitual de l'època. En ella es sol·licita la intercessió de Sant Joan Baptista, titular del temple parroquial, emprant la súplica "ORA PRO NOBIS". Aquesta és molt comú per implorar la protecció dels sants i la Mare de Déu i prové de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església, que es canten en determinades celebracions litúrgiques.
    Terç (T) (2 cordons)
    "SAИCTE ✱ IVAИИES # BAPTISTA ✱ ORAPROИOBIS ✱ AИИO ✱ I 6 7 7 ✱"
    (2 cordons)
    Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
    (2 cordons)
    (garlanda vegetal)
    (2 cordons)
    Mig peu (MP) (5 cordons, el central més gruix)
    Tocs tradicionals de campanes Es repicava des de els peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes. Per mitjà d'una maça exterior tocava les hores de dia i de nit.
    Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca les hores.
    Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
    Estat original Estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local, disposant de ferratges i altres elements que ajudaven al funcionament de la campana. Disposava d'una maça externa que accionada per mitjà de la maquinària del rellotge servia per tocar les hores.
    Estat anterior Fins la restauració dels anys 2002-2003 estava en un precari estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació no feia possible el toc manual ni afavoria la correcta conservació de la campana.
    Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. A la Sala de les Campanes es conserven dos truges d'aquesta campana: la de fusta original i la de ferro. La de fusta està en precari estat de conservació, ja que acumula excrements de colom que danyen greument les peces, apart del natural desgast de la fusta.
    Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls.
    Intervencions La campana va ser fosa l'any 1677 per un mestre campaner del que no coneixem el nom, ja que no el va indicar a les inscripcions. Estava ubicada al campanar vell, ja que l'actual va ser bastit quasi un segle després. L'any 1936 va ser l'única campana que va romandre al campanar, ja que per tocar les hores no va ser retirada com si va ocórrer amb la resta de campanes. Entorn a l'any 1969 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro, afortunadament la primera es va guardar, contra al que passava a la major part de pobles on desapareixien. Per tal tocar automàticament es dotar de motor de vol continu i electromall trifàsic. Va ser restaurada amb subvenció de la Generalitat Valenciana entre 2002 i 2003 per ELECTRORECAMP S. L., amb aportacions de l'Ajuntament de Cabanes i feligresos de la parròquia. El bronze va ser netejat per dins i fora, eliminant la capa de brutícia que afectava a la sonoritat. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià, que en la nostra opinió deuria haver seguit amb més fidelitat la antiga de fusta. El dia 12 de gener de 2003, diumenge del Bateig del Senyor, va ser rebuda la campana al poble amb l'assistència de les autoritats municipals i religioses. Els padrins de l'acte varen ser el senyor Vicente Roca Capdevila i la senyora Elena Sidro Planell, per ser els veïns de major edat del municipi. La campana va quedar finalment ubicada al seu lloc tradicional i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
    Propostes La truja de fusta d'aquesta campana deuria ser guardada a un lloc més adient per conservar-la en millors condicions de les que es troba actualment.
    Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
    Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
    Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
    Notes

    Autors de la documentació

    • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació de la restauració de la campana] (2002)
    • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (23-04-2002)
    • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (25-10-2016)
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 15-11-2016
    18 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 85 Visitants: 85 Usuaris: 0