Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BARX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1085)



Data de construcció 1898 i 1953
Descripció Espadanya monumental sobre la portada d'accés a l'església amb aires eclèctics i dos finestres amb arc de mig punt per a la ubicació de les campanes, situades al mateix nivell. El remat té formes mixtilínies i al centre hi ha una esfera o mostra del rellotge. Hi ha una construcció en forma d'habitació a la part posterior de l'espadanya que resguarda les campanes i a la qual s'accedeix per un lateral.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original La maquinària del rellotge estava situada al mateix lloc on actualment està la banqueta. A la mateixa sala es veuen els forats pels quals baixaven els pesos. Les dos campanes tenien truges de fusta de perfil tradicional local i possiblement també accessoris per al toc manual com cordes als batalls.
Estat anterior L'any 2000 encara es conservaven diverse peces de la maquinària, així com la mostra. Amb l'excepció d'un eletromall, la instal·lació de les campanes era igual que l'actual.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. La maquinària del rellotge ha dessaparegut a excepció del banc. Les dos campanes estan instal·lades amb truges de ferro de la foneria Manclús i mecanitzades amb motor de vol continu i electromalls (trifàsic la gran i monofàsic la xicoteta).
Campanes Té dos campanes que per les seues característiques formals es poden atribuir a la foneria de Vicente Roses e Hijos d'Atzeneta d'Albaida. La xicoteta està dedicada a la Divina Pastora, mentre que la gran es denomina Maria de Sant Miquel en referència al titular del temple parroquial. Les dos són de l'any 1898.
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual. Tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic de les campanes.
Intervencions L'espadanya és una construcció de finals del segle XIX, possiblement finalitzada durant la dècada dels 90. La maquinària del rellotge possiblement es va adquirir a mitjans del segle XX. Durant la dècada dels 80 la foneria Manclús va mecanitzar les campanes. Les truges es canviaren per altres de ferro i les dotaren amb motors de vol continu i electromalls monofàsics.
Propostes La instal·lació actual de les campanes no afavoreix la seua conservació ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devien restaurar-les. Aquestes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors de vol continu s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar. També cal canviar l'electromall de la campana gran per un monofàsic i retirar els mecanismes que ja no es fan servir.
Autor
  • MONTOLÍO DURÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (27-04-2000)
  • OSA MILLÁN, Sergio (14-09-2019)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de les campanes i actualització de les fitxes] (14-07-2020)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    EUROPA PRESSBarx commemora el centenari del seu campanar amb un concert1998
    AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
    MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
    5 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 01-08-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaDivina Pastora (1)ROSES E HIJOS, VICENTE 18985177
    EspadanyaMaria de Sant Miquel (2)ROSES E HIJOS, VICENTE 189860125

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Desaparegut En marxa

    Descripció En 2000 el rellotge havia sigut modificat, substituint tant el pèndol com el moviment per peses per un motoret, segurament connectat a l'ordinador. El rellotge modificat continuava movent les agulles de la mostra o esfera i no pareixia encarrer-se del toc de les campanes.
    Es tracta d'una intervenció discutible, però que permet conservar la maquinària i les seues transmissions en ús. Un altra observació important és la falta de protecció de la màquina, sense caixa contra la pols, que segurament afectaria a la seua conservació, acumulant pols i brutícia.

    En 2019, la maquinària del rellotge ja havia desaparegut.
    Actualització 01-08-2020
    1 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • BARX: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 95 Visitants: 95 Usuaris: 0