Inventari de Campanes

Parròquia de la Puríssima Concepció - QUART DE POBLET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1186)


Data de construcció Segle XVIII
Descripció La parròquia compta amb una campanar de tres cossos i planta quadrada. La seua fàbrica és de rajola, amb alguns elements decoratius en pedra. El primer s'alça damunt un basament de pedra i el cos és completament llis, amb una finera d'espilleres que aporten llum a l'escala de la torre, estant rematat amb dos moldures. Damunt aquest trobem el cos de les campanes amb quatre finestres, mentre que l'exterior es troba decorat amb quatre pilastres per cara que es localitzen damunt un basament. Per damunt d'aquestes hi ha un frontó amb metopes i una cornisa. En tercer cos compta amb dos trams, rodejats per una balustada amb pinacles. El primer és de planta quadrada, amb finestres rectangulars i arcs amb aletons en diagonal. El segon tram és un templet poligonal amb pilastres i pinales, rematat per un cupulí amb creu.

El interior compta amb una escala de caragol que puja fins la Sala de les Campanes, en aquesta trobem una volta de forn i una escala de mà que permet accedir al tercer cos de la torre.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti Hi ha molts grafits antics en el campanar.
Així en la sala del rellotge (desaparegut) posa "lo tape / Dia 25 de Febrero / de 1934 / Pascual Pales"
"1852".
En l'escala hi han diversos grafits d'enorme interès i difícils de documentar en condicions fotogràfiques normals. Per exemple "TOME LA LLAVE DEL CAMPANARIO", "ANO 1853", "ALCANIZ" / (flors i altres motius incisos)...
L'interès dels grafits demana un treball seriós de documentació, amb calcs.
Hi ha també una placa commemorativa de la restauració del campanar en 1989, en la part interior i inferior de la torre.
Estat original Les campanes instal·lades en 1939 comptaven amb truja de fusta de la casa fonedora, possiblement amb algunes peces de formigó, Comptarien amb unes llargues cordes unides al batall i ballestes per voltejar-les.
Estat anterior Fins la darrera restauració el campanar estava en un precari estat de conservació, amb la seua fàbrica danyada pel pas del temps. En documentacions anterios es veu com els murs de les campanes eren més baixos que els actuals i a més a la finestra de la Campana Tercera es veuen dos bigues de fusta, segurament on hi havia antigament una matraca.
Estat actual La torre es troba en un bon estat de conservació, amb l'escala neta i ben il·luminada.
Es conserven els braços i les truges de fusta de les antigues campanes, en bon estat de conservació.
El quadre de contactors no es troba en la sala de campanes sinó un pis més baix. Si aquesta posició el protegeix dels elements atmosfèrics, pel contrari no permet un control visual directe dels mecanismes.
A més la caixa no té ni interruptor exterior ni endoll, que estan a l'interior, malgrat el cartell que diu:
PELIGRO: PUEDEN VOLTEAR
prohibido permanecer en este recinto sin desconectar el interruptor de mecanismo del cuadro.
al abandonar el recinto de campanas vuelvan a conectar el cuadro.

Ind. Manclús, Soc. Coop. V..."
i que és impossible de complir per persones inexpertes.
Campanes Compta amb un total de quatre campanes, foses per dos cases diferents en els anys 1939 i 1988, respectivament. La menuta i la Gran són d'aquesta segona data, foses als tallers de Manclús del Grau de València. Aquestes es beneïren en juny del mateix any a la plaça i pujaren a la torre poc, inagurant-les el dia de la Puríssima, titular de l'església i a qui es dedicà la campana gran. S'encarregaren sent rector D. Juan Verdú. Les altres dos són les foses en 1939 als tallers dels Hermanos Roses de València, que poc després es traslladarien a Silla. Respectivament es dediquen a Sant Onofre (la Mitjana) i la Mare de Déu de la Llum (la tercera), que són els patrons del poble.
Tocs tradicionals de campanes Els tocs antics es perderen amb la destrucció de les campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), ja que finalitzada aquesta tan sols es feren noves dos campanes, que serien tocades des dels peus del campanar amb llargues cordes unides al batall i voltejades des de la Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes es voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions El campanar es va alçar al segle XVIII, seguint els models dels campanars del barroc valencià, amb tres cossos decreixents. La torre presenta un gran paregut amb el de l'antic temple parroquial de Sant Andreu de València (actual Sant Joan de la Creu), en especial en el tercer cos. Va ser restaurat en els primers anys del 2000. Les campanes antigues es van destruir en la Guerra Civil (1936-1939), motiu que va motivar en 1939 la fosa de dos campanes noves. En 1956 hi havien intencions de mecanitzar-les, projecte que no prosperaria fins dos anys després. En decembre de 1958 la casa Manclús, per encàrrec del rector D. Víctor Cervera, va canviar les truges de fusta per altres de ferro i mecanitzar-les amb motor de vol continu i martell. Suposem que entorn a 1988 la mateixa casa va canviar el martell per altre trifàsic. El cost total de la mecanització va ser de 41.350 ptes. Durant l'ampliació del conjunt en 1988 els martells d'aquestes es canviaren per electromalls trifàsics. En la documentació del 14 d'octubre de 2014 es documenta un canvi de mecanismes a les dos campanes grans, que compten amb electromall instal·lat per Industrias Manclús.
Es realitza un concert pel GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS el 09-09-2003.
Es realitza un concert pels CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA el 12-12-2015
Es realitza un curset d'introducció als tocs de campanes (1ª part: teoria) pels CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA el 08-04-2017
Propostes Tan sols a la Sala de les Campanes hi han un parell de electromalls trifàsics que deurien ser retirats del campanar. L'estat de les campanes es regular, estant les quatre instal·lades en la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzades amb motor de vol continu. Per repicar les dos grans tenen electromall, mentre que el de les menudes és trifàsic. Com que la instal·lació actual no reproduïx els valors tradicionals del instrument seria recomanable restaurar el conjunt, baixant les campanes de la torre per netejar-les per dins i fora, dotant-les de truja de fusta de perfil tradicional valencià, i utilitzant en allò que fora possible, les peces de fusta existents en el campanar. Finalment els motors deurien ser canviats per altres d'impulsos i els trifàsics per electromalls.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (26-07-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (14-10-2014)
  • Quadrant solar
    Al primer cos del campanar trobem dos quadrants, un orientat cap al sud i altre al oest. Els dos estan realitzats amb almangra.
    La creu que es penja del campanar durant la Setmana Santa posa en perill el gnòmon o agulla del rellotge del migdia

     

    Rogle, roda de campanes
    Hi ha una roda de campanes amb 13 en la sagristia, en la porta d'accés al presbiteri. Falta una campana.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    MARTÍNEZ MONSÁLVEZ, José AntonioCampanas molestas2007
    Ajuntament de Quart de Poblet - Àrea de CulturaÈxit del concert de campanes en Quart de Poblet oferit pel Gremi de Campaners de la Catedral2015
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIAParròquia de la Puríssima Concepció de Quart de Poblet - Concert de tocs manuals de las campanes2015
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIACONCERTS DE CAMPANES pel Gremi de Campaners / Campaners de la Catedral de València2016
    SARRIÓ ANDRÉS, Pau M.In memoriam: Onofre Sancho Sanmartín2020

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIAConcert de campanes en Quart de Poblet 12-12-201528:13
    66 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 12-04-2017

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSantíssim Crist dels Afligits (1)MANCLÚS, SALVADOR19884760
    Sala de les CampanesMaria de la Llum (2)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)193964152
    Sala de les CampanesSant Onofre Anacoreta(3)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)193981308
    Sala de les CampanesLa Puríssima (4)MANCLÚS, SALVADOR198898545

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    AutorECAT
    Empresa de mantenimentINDUSTRIAS MANCLÚS
    Actualització 12-04-2017
    4 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • QUART DE POBLET: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 46 Visitants: 46 Usuaris: 0