Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pasqual Bailón - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1242)



Data de construcció 1959
Autor Vicente Traver
Descripció L'Església Parroquial compta amb un campanar, de planta quadrada i dos cossos, ubicat al centre de la façana principal. El primer cos compta amb tres finestres, mentre que la quarta disposa d'un vitrall que il·lumina l'interior del temple. A l'exterior trobem dos pilastres per cada cara i una cornisa. Damunt d'aquesta hi ha una balustrada i al centre un templet de planta quadrada amb quatre finestres i cornisa. Està cobert per una teulada amb forma de piràmide de quatre cares. L'interior del campanar disposa d'una escala metàl·lica que permet pujar fins el segon cos.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les dos campanes foses l'any 1947 comptaven fins la mecanització de 1959 amb truges de fusta, instal·lades per la indústria fonedora.
Estat actual L'estat actual de conservació del campanar és del tot inadequat. En primer lloc, s'acumula la brutícia, especialment els excrements de coloms i altres elements. Aquests no sols danyen el campanar i les campanes, si no que a més resulten insalubres. L'estat de conservació de les campanes és igualment inadequat, ja que es troben cobertes per una capa de brutícia que dificulta la visió de inscripcions i decoracions, afectant a més a la sonoritat. Es troben ubicades a la volta de la Sala de les Campanes, entre unes bigues de ferro. Estan mecanitzades amb motor de vol continu i mig vol (aquest últim no funciona). Compten amb truges de ferro i batalls lligats.
Campanes Disposa d'un conjunt de cinc campanes. Dos d'elles, Santa Maria (la quarta) i Sant Vicent (la Gran), varen ser foses el 11 de març de 1947 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. La benedicció va tindre lloc el 4 de maig del mateix any, sent rector Mn. Rafael Ferrandis. El mateix rector va encarregar a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la fosa de tres noves campanes en 1968. De menor a major es denominaren: Sant Pasqual Bailón, Santíssima Trinitat i Santa Bàrbera.
Tocs actuals de campanes Les cinc campanes voltegen automàticament.
Intervencions Als anys 40 del segle XX es va crear la Parròquia de Sant Pasqual Bailón. Pocs anys després, al 1947 es varen fondre dos campanes. L'any 1959 acabaren les obres de construcció del temple parroquial i les campanes quedaren ubicades al campanar. La foneria de Salvador Manclús es va encarregar de la instal·lació, canviant les truges de fusta per altres de ferro i instal·lant motors de vol continu. En 1968 el conjunt es va ampliar a cinc campanes, quedant instal·lades les noves amb truja de ferro i motor de vol continu. A més es van dotar totes les campanes de un sistema de mig vol.
Actuacions urgents Els batalls de les campanes es deurien dotar d'un cable de seguretat per evitar una possible caiguda en cas de trencament.
Propostes Vist l'estat de conservació del campanar i les campanes proposem una sèrie de mesures per evitar problemes majors. En primer lloc les finestres es deurien cobrir amb xarxes, per evitar l'entrada de coloms a l'interior de la torre. En segon, les campanes es deuen restaurar, de forma que recuperen la instal·lació tradicional. Els bronzes es deurien baixar de la torre per ser netejats per fins i fora, recuperant d'aquesta forma la sonoritat original. Les truges actuals es deuen canviar per altres de fusta, seguint el perfil tradicional valencià. Finalment els mecanismes de toc es deurien canviar per motors d'impulsos, que permeten el toc manual de les campanes i imiten l'estil tradicional de tocar.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del rogle, campaneta d'eixida de missa i campanetes de consagració] (08-03-2011)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; BUIGUES METOLA, Marcos [Documentació del campanar i les campanes] (12-12-2014)
  • Rogle, roda de campanes
    L'església compta amb un rogle, campaneta d'eixida de missa i un conjunt de campanetes que es fan servir per a la Consagració durant la missa.

     

    17 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 28-03-2016

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSant Pasqual Bailón (1)MANCLÚS, SALVADOR19683729
    Sala de les CampanesSanta Maria (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)19473832
    Sala de les CampanesSantíssima Trinitat (3)MANCLÚS, SALVADOR19684552
    Sala de les CampanesSanta Bàrbera (4)MANCLÚS, SALVADOR19684966
    Sala de les CampanesSant Vicent Ferrer (5)ROSES, HERMANOS (SILLA)19475386

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 84 Visitants: 83 Usuaris: 1 - francesc