Campaners de la Catedral de València

Registre de campanes

Parròquia de Sant Andreu Apòstol - L'ALCÚDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

El campanar es troba ubicat a un lateral de la façana principal del temple parroquial. És de planta quadrada i té un primer tram de sillars, tallats amb pedra de la cantera de "La Mola" de Carlet, continuant la resta de la construcció amb rajola (a excepció d'alguns elements ornamentals). Es troba inclinada des de la seua construcció cap a l'església. Compta el primer cos amb tres trams iguals: les cares exteriors dividides en quatre rectangles, mentre que els trams es separen per mitjà d'unes motllures. Al darrer tram trobem l'esfera del rellotge. El segon cos és el de les campanes. Compta amb quatre finestres (una per cada lateral), que a l'exterior estan emmarcades per pilastres toscanes, situades sobre un basament. Tant el primer cos com el segon disposen d'una ampla cornisa amb elements decoratius de pedra treballada. El tercer cos té dos trams també de planta quadrada. El terrat està delimitat per una balustrada amb pinacles als angles i al centre. Els dos trams disposen d'una finestra per cada cara i a més, al primer tram hi ha uns arcs en diagonal rematats per pinacles. El segon tram disposa d'uns aletons, igualment rematars per pinacles. La torre està rematada per un cupulí amb teules de color blau i blanc, a més té un pinacle central que serveix de base per a la veleta i la imatge de Sant Andreu.

A l'interior del campanar trobem les marques de les bigues de fusta que serviren per als andamis de la construcció. Una escala "a la castellana", es a dir, que recorre el perímetre interior de la torre permet pujar fins la caseta del rellotge. En aquest habitacle està la maquinària. Des d'aquest punt es fa més estreta l'escala fins accedir a la Sala de les Campanes. En un dels angles trobem una escala de caragol que permet pujar fins al tercer cos.

Els tocs es divideixen en horaris i litúrgics. Els primers estan a càrrec de les dos campanes horàries del remat, una per als quarts i la segona per les hores, que toca amb repetició. Per un altra banda la més menuda de les campanes de la Sala volteja a diari després de l'àngelus. Per als tocs litúrgics s'utilitzen les altres campanes, realitzant diversos repics i vols.

Campanes

 • Andrea, dels Quarts (A) (1928)
 • Oreto, d'Hores (B) (1928)
 • Cor de Jesús (1) (1910)
 • Sant Josep i la Magdalena (2) (1933)
 • Sant Vicent Ferrer (3) (2004)
 • Sant Andreu (4) (1975)
 • Maria de l'Oreto (5) (1975)
 • Mare de Déu de L'Oreto (6) (2004)

  Rellotges

 • Rellotge mecànic (1) (1890)
  Articles de premsa i textos científics
  L'ALCÚDIA: Campanes, campaners i tocs
  COMUNITAT VALENCIANA: Campanes, campaners i tocs (Municipis)

  Versió completa

 • Campaners de la Catedral de València - 19-01-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com