Inventari de Campanes

Parròquia de la Santa Creu - LLOMBAI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1733)


Data de construcció Mitjans del segle XVI (1543-1548 aproximadament)
Descripció Torre de planta rectangular i dos cossos, ubicada junt a la capçalera del temple parroquial. La seua fàbrica és de rajola, no presentant el primer cos més decoració que unes moldures que el separen del segon. Aquest compta amb quatre finestres i una serie de moldures en rajola a més de cornisa. Damunt hi ha una teulada i un templet circular amb teules de colors i veleta. Al interior una escala de caragol puja fins la Sala de les Campanes.
Protecció Bé: Temple de la Santa Creu
Comunitat Autònoma: C. Valenciana
Província: València
Municipi: Llombai
Categoria: Monument
Codi: (R.I.) - 51 - 0004750 - 00000
Registre: (R.I.) REGISTRE BIC IMMOBLES: Codi definitiu
Data d'Incoació: 04-03-1982
Data de Declaració: 12-11-1982
Data Butlletí Incoació: 12-06-1982
Data Butlletí Declaració: 29-11-1982
Disposició: REIAL DECRET
Matís: DECLARATS CC.AA. ABANS L/85
En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti En l'escala hi han escassos grafits, degut sobre tot a la fragilitat dels materials constructius. Entre ells destaca "J S F Choli / AÑO 1960 / CAMPANEROS / VÓL A Mª FINA CLIMENT" en el qual la paraula "CAMPANERO" està mig esborrada.
Estat anterior L'estat de conservació del campanar abans de la restauració de 2009 era regular, presentant problemes típics del pas del temps com clevills i brutícia. Les tres campanes comptaven amb les truges de fusta i formigó obra de Manuel Giner, fuster de La Pobla Llarga, que estaven en un mal estat general i no voltejaven. Tan sols es podien repicar amb els martells interns.
Estat actual La fàbrica de la torre es troba en un bon estat de conservació, neta tant al interior com al seu exterior. Per un altra banda l'estat de les campanes és igualment bo, ja que es troben instal·lades a la Sala de les Campanes, ubicadades a les finestres d'aquesta. Compten totes elles amb truges de fusta, de perfil tradicional valencià i estan mecanitzades amb motor d'impulsos i electromall. La instal·lació emula els tocs tradicionals i permet tocar manualment les campanes.
Campanes El campanar compta amb tres campanes: Antònia (1962) refosa Salvador Manclús, Francesc de Borja de Juan Bta. Roses Soler (1941) i Rosari de Hnos. Portilla (2010). Respectivament es dediquen al patró, al seu primer marqués i a la patrona. Del joc de 1941 tan sols queda la Mitjana.
Tocs tradicionals de campanes Suposem que les campanes serien tocades amb llargues cordes unides al batall des dels peus del campanar. Aquestes es voltejaven des de la mateixa Sala de les Campanes, desconeixem si a corda o a mans.
Tocs actuals de campanes Les campanes voltegen i repiquen automàticament. Esporàdicament es toquen manualment a càrrec dels campaners de Carlet.
Intervencions L´Església de la Santa Creu de Llombai fou una construcció pertanyent a un Convent dominic, fundació del mateix Francesc de Borja (1543-1548) Alçat en rajola, al igual que la resta del conjunt, , es una sencilla contrucció de dos altures rematada per humil cos de campanes i cupulí.

Per substituir les campanes desaparegudes en 1936 es va encarregar un nou conjunt al fonedor Juan Bautista Roses Soler d'Atzeneta d'Albaida en 1941, instal·lades com era habitual als anys 40 amb truges de fusta i formigo que va realitzar Manuel Giner a La Pobla Llarga. La menuda es va trencar en 1962 i la casa Manclús la va refondre, coincidint aquest treball amb el inici del Concili Vaticà II, fet que va quedar remarcat a les seues inscripcions. Posteriorment CARESA va instal·lar electromalls interns, sent de les poques fetes a la Comunitat Valenciana d'aquesta forma.

En 2009 es va restaurar el campanar per dins i fora, deixant la seua fàbrica en l'estat en que es pot vore actualment. També es va intervindre en les campanes, encarregant-se ELECTRORECAMP de la restauració de les dos menors, mentre que la casa Portilla de Gajano (Santander) va refondre la campana gran. Les altres dos es van netejar i finalment tornà el conjunt a Llombai en 2010 i instal·lat amb truges de fusta, mecanitzant a més amb electromalls i motors d'impulsos.

Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David ()
  • LLOP i BAYO, Francesc (07-07-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; TERUEL MOLINA, Antonio Jesús (15-03-2014)
  • Rogle, roda de campanes
    Hi ha un petit rotgle modern, de ferro forjat, amb 10 campanes.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    CERVERÓ, CamenLlombai restaurará las tres campanas cuando haya dinero 2009
    ELECTRORECAMP S. L.Descripción del estado actual de las campanas de la parroquia de la Santa Cruz de Llombai y sus instalaciones y de la intervención a realizar2009
    CERVERÓ, CarmenLa iglesia de la Santa Cruz de Llombai estará restaurada para este verano2010
    LAS PROVINCIASLlombai bendice sus tres campanas que ya están restauradas2014
    CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, INVESTIGACIÓ, CULTURA I ESPORTIncoació expedient bé moble d'interès cultural a favor de 70 campanes gòtiques2018
    27 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 10-11-2014

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Antònia (refosa)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19415281
    Sala de campanesRoser (refosa)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194177264

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Campaneta gòtica1350ca152
    Sala de les CampanesAntònia (1)MANCLÚS, SALVADOR19625281
    Sala de les CampanesSant Francesc de Borja (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194171207
    Sala de les CampanesMare de Déu del Rosari (3)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)201092451

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    AutorRELOJERÍA ELECTRÓNICA J. BLASCO
    Empresa de mantenimentRELOJERÍA ELECTRÓNICA J. BLASCO
    Data de construcció 1990ca
    Descripció Model VT-32-CTP
    Hi ha dos papers pegats amb les instruccions:
    Paper verd: " # DESCONECTAR / O / CONECTAR / CAMPANAS / BAJAR O SUBIR / L 1"
    Paper blanc "TOQUE DIFUNTOS HOMBRE / APRETAR P. 1. / TOQUE DIFUNTOS MUJER / APRETAR P. 2. / DESPEDIDA ENTIERRO / APRETAR P. 3 / VOLTEO 1ª / P4 / VOLTEO 2ª ... (hi ha un altra instrucció més, no documentada)
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 07-07-2009
    2 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • LLOMBAI: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 72 Visitants: 72 Usuaris: 0