Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Antoni Abat i Sant Nicolau - SUMACÀRCER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1737)


Data de construcció 1723-1750
Descripció El campanar es troba ubicat en una de les naus laterals, junt a una porta d'accés a l'interior del temple. Damunt d'un basament de pedra s'alça la seua fàbrica, que es de rajola i compta amb dos cossos més una estructura de ferro al terrat. El primer cos té tres trams de similar factura, dividits per uns franges de rajola, que també trobem als cantons. Al centre de cada cara hi ha una finestra per il·luminar l'escala interior i en una de les del tercer tram trobem l'esfera del rellotge. Damunt d'una cornisa es situa el segon cos, que té quatre finestres per les campanes i quatre finestres per cada cara amb un altra cornisa que serveix de separació amb la balustrada del terrat. En aquest quatre braços de ferro imiten l'estructura d'una volta de creueria i subjecten el campanó de les hores.

El interior compta amb una escala "a la castellana", que recorre el perímetre interior de la torre fins poc abans de la Sala de les Campanes, on es torna de caragol durant l'últim tram. El buit central de l'escala està tapat per un mur fet de canyes. Al tercer tram del primer cos es situa la caseta del rellotge, que conserva la maquinària a l'interior. A la Sala de les Campanes trobem escalons a les finestres per facilitar el toc de les campanes i al centre una escala metàl·lica per pujar al terrat.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti L'escala compta amb uns grafffitti de gran interés, alguns imiten formes ornamentals o una l'esfera del rellotge. La major part són obra de visitants de la torre, obrers i algun campaner.
Estat original Les campanes comptaven amb truges de fusta de perfil tradicional valencià, segurament fetes quan es varen fondre les campanes. Les tres grans disposaven de llargues cordes, que unides als batalls arribaven fins als peus dels campanars, passant per mitjà de ferros i altres forats.
Estat anterior Des de la mecanització de 1966 la campana gran comptava amb un electromall trifàsic, similar als conservats a les altres campanes. Aquest ha estat canviat per un altre monofàsic.
Estat actual La fàbrica del campanar es troba en un bon estat de conservació, tant a l'interior com a l'exterior. La maquinària es conserva a la caseta del rellotge en bon estat, però parada i sense utilitat actualment. L'estat de les campanes, per contra, es regular. Totes elles estan instal·lades a les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Roses. Les truges presenten oxidació per la continuada exposició al agents atmosfèrics, així com pel continuat us de les campanes. Totes estan mecanitzades amb motors de vol continu, mentre que la Tercera conserva encara l'electromall trifàsic instal·lat a la mecanització. L'electromall de les dos grans ja ha estat canviat per altre monofàsic, a més la Mitjana conserva l'anterior, tot i que sense funcionar. Les campanes tenen batalls lligats i repretats, a més de reforçats amb cable de seguretat. La instal·lació actual no permet el toc manual de les campanes ni imiten aquestes els tocs tradicionals.

Vist l'estat en que es troba el conjunt de campanes seria recomanable procedir a la restauració , baixant-les del campanar per netejar-les per dins i per fora, recuperant la sonoritat original. Les truges actuals es deuen canviar per altres de fusta de perfil tradicional local o valencià i finalment renovar la mecanització actual per altra amb motors d'impulsos. Els electromalls es deuen canviar en cas de ser trifàsics per altres monofàsics.
Campanes Compta amb un conjunt de quatre campanes. Les dos menors són les refoses en 1966 per Germán Roses d'Atzeneta d'Albaida (València). La més menuda es dedica a la Mare de Déu del Pilar i va ser apadrinada pels germans Luna Calatayud, mentre que l'altra es dedica al Santíssim Crist, patró del poble. Va ser apadrinada per Carlos Pascual Machi i Consuelito García de Pons. Les dos grans varen ser foses en l'any 1750 pel campaner Andrés Borrás, sent rector Mn. Josep Martínez. Una va ser pagada pels veïns i la fàbrica de la parròquia, mentre que la gran va ser costejada pels Barons de Sumacàrcer. Les dos compten amb l'escut dels Comptes d'Orgaz i Sumacàrcer i una al·legoria del Santíssim Crist.
Tocs tradicionals de campanes Les tres campanes grans es repicaven des dels peus del campanar amb llargues cordes unides als batalls. Els vols es realitzaven des de la mateixa Sala de les Campanes, possiblement amb corda ja que les campanes es troben a certa altura.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes voltegen automàticament. Les tres grans a més repiquen, també de forma automàtica. Aquests tocs guarden poca relació amb els tradicionals.
Intervencions L'actual edifici parroquial va ser construït entre els anys 1723 i 1750 a expenses dels barons de Sumacàrcer. El fet de que en 1750 es feren campanes noves sembla indicar que les obres del campanar estarien finalitzades. Formalment segueix els models barrocs, tot i que depurant els elements ornamentals. L'estructura de ferro del remat sembla ser de principis del segle XX.

En l'any 1966 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va actual al campanar. Les dos campanes menors es baixaren per ser refoses, ja que sembla que les anteriors estaven badades. Les noves campanes es beneïren pel rector D. Emilio Meseguer i pujaren al campanar. Durant aquests treballs es mecanitzaren els quatre bronzes amb motors de vol continu. Les tres grans a més comptaren amb electromall trifàsic.
Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David (10-11-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (29-01-2015)
  • Rogle, roda de campanes
    El rogle es troba a la Sagristia, sembla ser de moderna factura, no molt anterior a la dècada dels 1940.

     

    29 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 21-04-2015

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesMare de Déu del Pilar (1)ROSES ATZENETA19665079
    Sala de les CampanesSantíssim Crist (2)ROSES ATZENETA196666168
    Sala de les CampanesMaria del Carme (3)BORRÁS, ANDRÉS175081308
    Sala de les CampanesEl Salvador i Maria del Carme (4)BORRÁS, ANDRÉS175098545
    TerrassaD´hores (A)1940ca

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorMANCLÚS, SALVADOR
    Empresa de mantenimentMANCLÚS, SALVADOR
    Data de construcció 1950ca
    Descripció La maquinària del rellotge es conserva a la Caseta. Està en bon estat de conservació, tot i que parada i sense us actualment. Va ser fabricada entorn a l'any 1950 per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, possiblement en substitució d'una més antiga, adquirida per l'ajuntament.

    Autors de la documentació

    • MONTOLÍO TORÁN, David (10-11-2001)
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 20-04-2015
    2 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SUMACÀRCER: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 99 Visitants: 98 Usuaris: 1 - servidor