Campaners de la Catedral de València

Registre de campanes

Parròquia dels Sants Joans - ESTIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanar barroc, molt elegant, quasi de manual, de planta quadrada i tres cossos. Destaca per la seua alçada sobre la frontera, amb un alt xapitell de dos cossos amb pinacles i contraforts. La torre conserva un magnífic rellotge de sol, atípic i complex al primer cos.

Aquest primer cos està en part rodejat per la mateixa església i el parament constructiu està completament enlluït. El mur està pintat de blanc i sobre aquest color es disposa la rica policromia que decora la torre, especialment els angles, amb motius geomètrics. A un lateral està el citat rellotge solar i a l'altre l'esfera o mostra del rellotge mecànic. Una cornisa separa el primer cos del segon. El segon presenta quatre finestres amb arc de mig punt, emmarcades a l'exterior per unes motllures des de l'altura de la imposta. També a l'exterior presenta un basament sobre el qual es disposen les pilastres toscanes, agrupades de dos en dos i amb les dels angles ocupant l'aresta. Presenta una decoració molt semblant a la del primer cos, així com un entaulament i cornisa. El tercer cos té una balustrada exterior amb pinacles, circulars al centre i piramidals als angles. Al centre hi ha un templet amb dos altures de forma poligonal i amb quatre finestres. Les cares que no tenen finestra al primer nivell tenen uns arcs en diagonal amb pinacles i les del segon uns aletons. La torre està rematada per una coberta amb teula i presenta una creu i penella amb l'anyel, símbol de Sant Joan. Aquest tercer cos també una policromia exterior semblant a la dels cossos anteriors.

Els vols de crida a missa, quan toca l'ordinador, es fan tots amb la campana xicoteta, així com els de crida a processó. Les festes només es diferencien pels vols generals i de consagració a l'eixida de la processó i puntualment. Campaners de Morvedre tornà a realitzar els tocs tradicionals de vols i cor el dia de Sant Blai de 2007, i en les festes patronals. Les quatre campanes es voltegen i repiquen automàticament.

Campanes

 • Cimbalet (0) (1764)
 • La Xicoteta (1) (1821)
 • La del torn (2) (1851)
 • La Mitjana (3) (1764)
 • La Grossa (4) (1821)

  Rellotges

 • Rellotge mecànic (1)

  Ordinadors

 • Ordinador (1)
  Articles de premsa i textos científics
  ESTIVELLA: Campanes, campaners i tocs
  COMUNITAT VALENCIANA: Campanes, campaners i tocs (Municipis)

  Versió completa

 • Campaners de la Catedral de València - 18-01-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com