Inventari de Campanes

Parròquia de la Puríssima Concepció - LLAURÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 2176)


Data de construcció Finals del segle XVIII, restaurat durant els anys 80 del segle XX.
Descripció L'església compta amb un campanar, construït junt al presbiteri. Aquest està alçat amb rajola, és de planta quadrada i compta amb tres cossos. El primer forma part dels murs de l'edifici i no compta amb més decoracions apart d'unes motllures a la part superior, que el separen del segon. En una cara trobem l'esfera del rellotge. El segon cos o de les Campanes té quatre finestres, emmarcades en la cara exterior per pilastres toscanes (dos per cada cara), situades damunt d'un basament. El tercer cos està format per una balustrada amb pinacles als angles i una torre central de dos nivells: el primer amb uns òculs i un segon de forma circular amb quatre finestres i pilastres toscanes. El campanar està rematat per un cupulí i una Creu amb veleta i una imatge de Sant Llorenç.

A la torre es pot accedir pel propi temple parroquial, ja que la porta exterior duu anys clausurada. Compta amb una escala que recorre el perímetre interior del campanar fins arribar a la Sala de les Campanes. Poc abans d'aquesta hi ha una habitació que guarda la maquinària del rellotge.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti A la Caseta del Rellotge trobem alguns graffittis
Estat original Abans de la mecanització de les campanes, aquestes disposaven de truges de fusta de perfil tradicional valencià. Les tres campanes grans comptaven amb llargues cordes unides als batalls per repicar-les des dels peus del campanar.
Estat anterior El conjunt de campanes estava des dels anys 60 mecanitzat amb motors de vol continu i en el cas de les tres grans electromalls trifàsics. Disposaven a més de truges de ferro de la Casa Roses d'Atzeneta d'Albaida. La instal·lació de les campanes no tenia res a veure amb la tradició local ni facilitava els tocs manuals.
Estat actual El campanar es troba en bon estat de conservació, tant l'interior com l'exterior. A la Sala de les Campanes encara es conserva l'antic quatre elèctric, que deuria ser retirat, ja que no compleix cap funció. El rellotge es conserva al seu lloc sense funcionar. L'estat de conservació de les campanes és igualment adequat, instal·lades amb truja de fusta de perfil tradicional valencià a les finestres de la Sala de les Campanes. Totes elles estan mecanitzades amb motor d'impulsos. A més les tres grans compten amb electromall monofàsic. Disposen les quatre campanes de ballat lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Compta amb un important conjunt de quatre campanes, tres de les quals són de gran valor històric i cultural. Del joc fos en l'any 1771 queden actualment dos bronzes: la Xicoteta i la Gran. Les altres dos campanes es badaren amb posterioritat: la Maria entorn a l'any 1828, sent refosa per Domingo Roses de Benissoda, fill de l'autor de l'antiga campana. L'última en trencar-se va ser la Mitjana, que es va refondre en 1942.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es voltejaven manualment des de la mateixa Sala de les Campanes. Les tres grans es repicaven també manualment des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als batalls.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes voltegen automàticament. Les tres campanes grans es repiquen també automàticament per mitjà dels electromalls.
Intervencions El campanar va ser construït durant la segona meitat del segle XVIII i deuria estar acabat en l'any 1771, quan Vicent Roses va fondre un conjunt de campanes. Durant la dècada dels anys 80 del segle XX va ser restaurat, moment en que va adquirir l'aspecte que presenta actualment.

Les campanes es mecanitzaren durant la dècada dels anys 60 del segle XX. Les truges originals, segurament tan antigues com les campanes es canviaren per altres de ferro. Per tal de tocar automàticament instal·laren motors de vol continu i electromalls trifàscics (aquests per a les tres campanes grans. La mecanització va ser efectuada per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida.

En l'any 2006 va caure la campana Xicoteta a la teulada del temple a causa del trencament de la truja. Aquest fet va motivar la restauració d'aquesta campana i la de la gran, que es baixaren del campanar. El bronze va ser netejat per fins i fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment tornaren al campanar i es mecanitzaren amb motor d'impulsos. En el cas de la campana gran, a més es va instal·lar un electromall monofàsic. En l'any 2012 les altres dos campanes de la torre també es restauraren seguint el mateix procés que les anteriors. Les restauracions han estat efectuades per l'empresa ELECTRORECAMP S.L. amb subvenció de la Diputació de València.
Autor
  • ELECTRORECAMP S. L. (10-01-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan, TORRÓ TORTOSA, Enrique [Documentació del campanar i les campanes] (02-12-2015)
  • Rogle, roda de campanes
    Compta amb un rogle, ubicat a la Sagristia. Sembla que va ser adquirit als anys 40 del segle XX.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    REDACCIÓNTres municipios de la Ribera bajan hoy sus campanas para ser restauradas gracias a subvenciones de la Diputación2012
    16 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 10-12-2015

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesLa xicoteta (1)ROSES, VICENTE177161131
    Sala de les CampanesMaria (2)ROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)182880296
    Sala de les CampanesJesús Vicent Abdó (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)194292451
    Sala de les CampanesSant Llorenç (4)ROSES, VICENTE1771100579

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorBLASCO, MANUFACTURAS
    Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
    Data de construcció 1949ca
    Descripció La maquinària del rellotge es troba ubicada en una habitació situada baix de la Sala de les Campanes. El fabricant va ser Manufacturas Blasco de Roquetes (Tarragona). Hi ha un graffitti en la caseta del rellotge que indica que es va restaurar en 1949. Possiblement el que indica és l'any en que va ser instal·lat. Ja cap a la dècada dels anys 70 o posteriorment es va mecanitzar el seu funcionament. Actualment es troba parat.

    Autors de la documentació

    • ELECTRORECAMP S.L. (10-01-2010)
    • ALEPUZ CHELET, TORRÓ TORTOSA, Enrique [Documentació de la maquinària] (02-12-2015)
    • TROIANO CARRIL, Xosé / CAMPÁS E RELOXOS MONUMENTAIS DE GALICIA [Actualització de la fitxa] (03-08-2020)
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 10-12-2015
    4 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • LLAURÍ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 78 Visitants: 78 Usuaris: 0