Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Anna - LA TORRE DE LES MAÇANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 253)
Carrer de Sant Gregori, 2
03108 LA TORRE DE LES MAÇANES


Data de construcció Primer terç del segle XX
Descripció La parròquia compta amb un campanar de planta quadrada i tres cossos, alçat amb maçoneria i rajola. El primer i segon cos presenten la mateixa técnica constructiva, amb els murs de maçoneria i els elements ornamentals amb rajola emulant la pedra. El cos de les campanes compta amb quatre finestres per les campanes, estant una d'elles tapiada. El tercer cos és un templet de dos altures, amb quatre finestres i a més el primer amb arcs en diagonal. El interior compta amb una escala perimetral que puja fins un poc abans de la Sala de les Campanes, on es fa més estreta per estar la Caseta del Rellotge.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les tres campanes estarien instal·lades amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, que segurament comptarien amb peces de formigó. Unes llargues cordes baixaven des de la Sala de les Campanes fins els peus del campanar.
Estat anterior La campana gran comptava amb un motor de vol continu, segurament aprofitant del de l'anterior campana. Per un altra banda la més menuda d'elles tenia un batall més característic del sistema de mig vol i excesivament gran per voltejar la campana.
Estat actual La torre es troba en un bon estat de conservació al seu exterior, així com l'escala interior. La Sala de les Campanes està en un regular estat de conservació, amb brutícia acumulada, principalment per excrements de pardals i llavors d'olivera i altres. Producte de l'entrada al campanar d'aquests animals creixen al tercer cos una figuera i altres plantes, que es deurien retirar per evitar problemes en la conservació de la torre.

Per un altra banda, les dos campanes menors compten amb truges de ferro de la casa Manclús i motors de vol continu per voltejar-les. La Gran està instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impulsos. Les tres campanes compten amb electromall per repicar-les automàticament, a més de batall ben llligat i repretat. Seria recomanable restaurar les dos campanes menors, canviant les truges de ferro per altres de fusta (de perfil tradicional valencià) i mecanitzar-les amb motor d'impulsos. Per un altra banda el braç de la campana gran és excesivament curt, per seguretat deuria arribar fins uns pocs centímetres del mur.
Campanes Com hem senyalat compta amb un conjunt de tres campanes. Les dos menors són de Juan Bta. Roses d'Atzeneta d'Albaida. La més menuda va ser fosa en l'any 1939, feta per a un altre poble i en orige dedicada a la Mare de Déu de l'Encarnació. Segurament es va desestimar l'encárrec i decidiren reaprofitar-la per al poble. L'altra es dedica a Sant Gregori, patró del municipi, i fosa en l'any 1940 a expenses de l'Ajuntament perque les incripcions indiquen el nom de l'alcalde i no el del rector del moment. Aquesta explicació ens val també per l'antiga campana gran, trencada en l'any 2003 i refosa per CAMPANAS RIVERA, que va copiar els elements ornamentals de l'anterior campana, encara que perdent qualitat figurativa.
Tocs tradicionals de campanes Es conserva a la Sala de les Campanes un ferro amb corrioles pel qual anaven les cordes i mitjançant uns mecanismes de fusta, encara presents a l'escala, es repicaven les tres campanes des dels peus del campanar. Aquestes eren voltejades des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Les campanes voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions La torre sembla una construcció datable del primer terç del segle XX, alçada amb el model dels campanars valencians del barroc, però adaptat al gust del moment en que es va construir. L'any 1940 es va instal·lar un nou conjunt de tres campanes, que conservà el toc manual fins principis dels anys 90, quan la casa Manclús mecanitzà el conjunt. Les truges de fusta es canviaren per altres de ferro i instal·laren tres motors de vol continu i electromalls. En 2003 es va refondre la campana gran per trencament de l'anterior. Posteriorment a esta intervenció, el motor de vol continu va estar renovat per un d'impulsos i canviat el batall de la Mitjana. A més sembla que la Menuda va caure per trencament de les anses i ha estat intervinguda sense canviar la truja de ferro.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (27-09-2014)
  • Quadrant solar
    El campanar té un quadrant solar amb la data 1882

     

    Rogle, roda de campanes
    Compta amb un rogle dins de la Sagristía i ubicat entre dos bigues de fusta. Junt a aquest està la campaneta d'eixida a Missa.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    LLOP BAYO, Juan LuisReloj Torre las Manzanas1991
    J. R. S.Patrimonio estima que el 30% de las seis mil campanas de la Comunidad Valenciana pertenece al gótico1992
    GREMI DE CAMPANERS VALENCIANSFull informatiu intern nº 6 bis1993
    AYUNTAMIENTO DE TORREMANZANASAcuerdo Pleno sobre el Reloj Monumental1994
    EUROPA PRESSCultura destina més de 41.000 euros per a la restauració de campanes de la Comunitat Valenciana2003
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20032003
    LLOP i BAYO, FrancescTocs de campanes a la Comunitat Valenciana - Curset d'introducció2022
    22 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 13-04-2022

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Santa Ana (refosa)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194083331

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesTiple (1)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19394656
    Sala de les CampanesSant Gregori (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194070199
    Sala de les CampanesAnna (3)RIVERA, CAMPANAS200379285

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    Data de construcció 1750ca
    Descripció Magnífic rellotge de forja, amb moltes modificacions, que precisa una restauració per continuar en funcionament. En 2014 encara es troba parat, conservat al seu lloc.

    Autors de la documentació

    • LLOP i BAYO, Francesc (21-07-2009)
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 25-11-2014
    21 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • LA TORRE DE LES MAÇANES: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 49 Visitants: 49 Usuaris: 0