Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - XILXES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 2929)


Data de construcció Finals del segle XVII
Descripció Campanar que concentra la decoració típicament barroca en el cos de campanes i el remat, quedant els cossos inferiors en pedra vista de color rogenc, propi de les muntanyes properes. És de planta quatrada i té tres cossos. El primer presenta la pedra vista i compta amb dos finestres per il·luminar l'escala. Està separat per una motllura del segon. Aquest té quatre finestres amb arc de mig punt i quatre pilastres toscanes per cada cara. El tercer cos està delimitat per una balustrada amb pinacles i al centre una torreta quadrada amb aleton als angles. Està rematada per una teulada a quatre aigües amb veleta al centre. Tant el segon com el tercer cos són de rajola.

La torre té una escala a la castellana, es a dir, que recorre el perímetre interior del campanar fins poc abans de la Sala de les Campanes. Just baix d'aquesta està la caseta del rellotge, que guarda la maquinària. La Sala de les Campanes està coberta per una volta de forn i té una obertura al centre per accedir al tercer cos.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Abans de la mecanització dels anys 60 o 70 les campanes estaven dotades de truges de fusta, instal·lades per la casa fonedora. Segurament les campanes disposaven de llargues cordes unides al batall per repicar-les des dels peus de la torre. Com a mínim dos de les campanes tenien martells exteriors per tocar les hores i quarts.
Estat anterior Des de la mecanització del conjunt les tres campanes disposaven de truges de ferro de la casa i estaven mecanitzades amb motor de vol continu. Les dos grans a més disposaven d'electromalls trifàsics.
Estat actual El campanar es troba en bon estat de conservació. La pedra del primer cos està a la vista, mentre que a la resta la rajola està recoberta. L'estat de l'interior de la torre és igualment bo i sols hi ha un poc de brutícia a la Sala de les Campanes. Els tres bronzes estan instal·lats a les finestres de la Sala de les Campanes. Disposen de truges de fusta (sense relació amb el prefil tradicional valencià) i estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Campanes El campanar té un conjunt de tres campanes. La Xicoteta està dedicada a la Puríssima, la Mitjana a la Mare de Déu del Carme i la Gran al Crist de la Jonquera, el patró del poble.
Tocs tradicionals de campanes Els tocs horaris i litúrgics es tocaven amb les campanes del segon cos. Fins la mecanització es tocaven hores i quarts per mitjà d'uns accesoris que accionava la maquinària del rellotge. Les campanes es voltejaven des de la mateixa Sala de les Campanes i com a mínim les dos grans es repicaven des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als batalls.
Tocs actuals de campanes Per als tocs horaris, tot i disposar d'almenys 3 campanes, s'utilitzen per als quarts una xicoteta i la grossa, i novament la grossa per a les hores. Les tres campanes voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions El campanar va ser construït amb l'església a finals del segle XVII. La torre segueix el model barroc valencià: tres cossos amb un remat decreixent i escala a la castellana; seguint les disposicions de l'arquebisbe de València Isidoro Aliaga. Les campanes antigues es varen perdre durant la Guerra Civil (1936-1939). En 1940 la foneria Hermanos Roses de Silla va fondre tres bronzes, que es sufragaren per mitjà de donatius dels veïns del poble. Les noves campanes quedaren ubicades a la torre una volta beneïdes i es dotaren de truges de fusta i accesoris per al toc manual.

Als anys 60 o 70 es mecanitzà el funcionament de les campanes. Les truges de fusta es canviaren per altres de ferro i es dotaren de motors de vol continu. Les dos grans es dotaren també d'electromall trifàsic. Entorn a l'any 2000 Ermec va canviar les truges per altres noves de fusta, mecanitzant-les amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Desafortunadament el perfil de les truges de fusta no segueix el model tradicional valencià.
Propostes En cas d'una futura intervenció al conjunt de campanes es deurien dotar de truges de fusta de perfil tradicional valencià.
Autor
  • BUIGUES METOLA, Marcos (29-10-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (12-01-2017)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    DÍEZ, JavierLa iglesia tecnológica2007
    Forum LibertasCampanades des del mòbil a Castelló2007
    SÁNCHEZ, Miguel ÁngelUna iglesia con sonido de alta tecnología2007
    ERMECPresentación de referencias de instalaciones2009
    22 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 06-01-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesLa Puríssima (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19405491
    Sala de les CampanesMaria Carme (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)194074235
    Sala de les CampanesCrist de la Jonquera (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)194093466

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorBLASCO Y LIZA
    Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
    Data de construcció 1930ca
    Descripció El rellotge està ubicat a una caseta, situada baix de la Sala de les Campanes. Presenta les sigles B i L, inicials de Blasco i Liza, els seus fabricants. Els dos treballen conjuntament entre finals dels anys 20 i principis dels 30. La maquinària va ser adquirida per l'ajuntament i posteriorment va ser modificada per Manufacturas Blasco, possiblement per acoplar els mecanismes per tocar les hores a les campanes foses en 1940. Actualment està parada, tot i que sembla que està sencera.

    Autors de la documentació

    • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la maquinària] (12-01-2017)
    Actualització 13-03-2017
    4 Fotos
    Inventari general de rellotges

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    AutorCLOCK-O-MATIC
    Empresa de mantenimentELECTRO RECAMP S. L.
    Descripció Apollo
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 08-03-2021
    1 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • XILXES: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 62 Visitants: 62 Usuaris: 0