Inventari de Campanes

Ermita de la Mare de Déu de la Vallivana - PICASSENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 540)


Data de construcció 1738, 1900
Descripció L'ermita de la Mare de Déu compta amb una espadanya, ubicada a la part més alta de la façana del temple. Aquesta disposa de dos finestres amb arcs de mig punt, emmarcades per parelles de pilastres toscanes. Damunt dels arcs hi ha una sèrie de decoracions de temàtica mariana. D'aquesta forma trobem uns dos xiprers ("Xiprer de les muntanyes de l'Hermón", Eccl.), el pou ("pou d'aigua viva"), la torre ("és el teu coll com la torre de David"; Cant.4,4) i la palmera ("vaig créixer com la palma d'Engadí", Eccl. 24,18). Igualment l'intradós dels arcs està decorat amb dibuixos geomètrics. Les pilastres sustenten un frontó amb tríglifs. Damunt d'aquest trobem un frontó amb pinacles als costats i una creu com a remat. Al centre del frontó trobem el Monograma de Maria.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Fins la restauració de les campanes l'any 2013 comptaven amb truja de fusta i braç de ferro. Les truges eren les instal·lades l'any 1940 (excepte el braç, substituït durant la mecanització dels anys 70) i estaven en mal estat de conservació, principalment a causa dels agents climàtics i el pas del temps. Disposaven les campanes de motors de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual L'espadanya es troba en bon estat de conservació, al igual que les campanes. Aquestes estan instal·lades a l'espadanya i dotades de truja de fusta de perfil semblant al de les antigues. Disposen de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Finalment estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofásic.
Tocs actuals de campanes Tres tocs de missa diària mitjançant repic, dos tocs de missa de diumenge amb repic sols, i el tercer amb vol de les dos campanes després del repic. També es fa diàriament l'Àngelus, excepte els diumenges que coincideix amb l'últim toc de Missa,
Intervencions L'ermita es va construir l'any 1738 i en 1900 va ser remodelada. Les antigues campanes es perderen l'any 1936, per aquest motiu en 1940 es varen fondre dos noves als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. Aquestes es dotaren de truges de fusta i després de beneïdes es varen instal·lar a l'espadanya. Als anys 70 es mecanitzaren. Contra el que era habitual, no es canviaren les truges de fusta per altres de ferro. En aquest cas, el canvi es va reduir al braç de fusta que va passar a ser de ferro. Les campanes es dotaren de motor de vol continu i electromall trifàsic.

Les dues campanes han sigut sotmeses en 2013 a un procés de restauració a càrrec de l'empresa 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, en el que se'ls ha instal·lat noves truges de fusta, nous mecanismes per al toc automàtic i se'ls ha netejat el bronze.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (14-09-2000)
  • CORRESA I MARÍN, Ignasi (23-05-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes] (07-07-2015)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    M. G.Restauran las campanas de la Ermita de la Virgen de la Vallivana de Picassent 2013
    15 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 26-07-2016

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaBàrbera (1)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19404449
    EspadanyaMaria Vallivana (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194059119

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    AutorRELOJERÍA ELECTRONICA VICENTE TOMÁS
    Empresa de mantenimentELECTRO RECAMP S. L.
    Data de construcció 2007
    Descripció El rellotge, procedent de la parròquia de sant Cristòfol, fou instal·lat en 2007 per ELECTRORECAMP
    Editor de la fitxa MONTELL TORMO, Isaac
    Actualització 13-08-2015
    3 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • PICASSENT: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 86 Visitants: 86 Usuaris: 0