Campaners de la Catedral de València

Registre de campanes

Parròquia de Sant Cristòfol - TAVERTET (CATALUNYA)

Altitud: 870 metres.
Església romànica del segle XI. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó sobre tres arcs torals de mig punt i capçada per un absis romànic semicircular amb decoració llombarda d'arcs cecs i lesenes que inclou un presbiteri allargat per un tram recte; sofrí reformes al segle XIII i al XVII època, aquesta última, en la que s'hi construí una segona nau pel cantó del nord coberta amb volta ogival simple unida amb la primera per tres grans arcs formers de mig punt sobre pilastres cruciformes d'aire clàssic. Té un portal en arc de mig punt amb grans dovelles i carreus ben escairats als brancals; queda obert al mur de migdia amb un òcul atrompetat al damunt. Els seus murs laterals són de paredat; per l'interior els paraments romànics mostren carreus matussers poc picats amb una certa disposició en filades.
Dimensions: 23'00 x 3'90 metres de llargada i amplada respectivament; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 15 metres.
Guarda una imatge d'alabastre gòtica de la Mare de Déu del Cor de principis del segle XV; també dues piques, una de baptismal de nou cares, possiblement romànica, sense decoració, i una de beneitera, poligonal, amb les cares decorades amb relleus enfonsats, rústica, sobre un peu cilíndric decorat amb anells de dalt a baix, possiblement d'època poc posterior al romànic.
Campanar del segle XIII merament funcional. Té planta rectangular (6'00 x 3'85 m); fou bastit amb les parets nues i un cert aire de fortalesa. Té murs de petits carreus irregulars o de paredat i una teulada a dos vessants. La cel·la queda oberta amb dues finestres d'arc de mig punt a les cares de llevant i ponent, i una a cada cara sud i nord, aquesta més petita; hi pengen campanes.
Situació: sobre els peus de l'església, a ponent.
Alçada: 13'73 metres.
Esveltesa: 2,2

Campanes

 • Campana (1) (1766)
 • Cristòfora-Josepa-Isidra (2) (1949)
 • Sant Bernat (3) (1949)
 • Santa Berta (4) (1949)
  Articles de premsa i textos científics
  TAVERTET: Campanes, campaners i tocs
  CATALUNYA: Campanes, campaners i tocs (Municipis)

  Versió completa

 • Campaners de la Catedral de València - 26-05-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com