Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - SANTA COLOMA DE QUERALT (CATALUNYA)

(Referència: 7346)


Alçada del campanar 42.6
Descripció Altitud: 670 metres.
Església gòtica aixecada entre el 1331 i el 1587. Consta d'una nau de tres trams coberts amb voltes de creueria simple. En el tram dels peus s'hi troba un cor amb una barana calada de pedra que descansa sobre un arc carpanell fet de dovelles grans i ben escairades i d'una volta de creueria rebaixada. La capçalera està formada per un absis poligonal de set costats amb una volta sobre nou nervis que surten de terra mateix fins a la clau de volta; serveix de base d'un petit campanar d’estil gòtic situat damunt mateix de la clau de volta aixecat en el terrat; en ell no hi penja cap campana. Cada tram de la nau descansa sobre un arc toral apuntat recolzat en unes fines pilastres de tres arestes que arriben al terra on hi tenen una base motllurada gòtica. Cadascun d'ells té un arc former gran de 6’60 metres de llum. Les capelles laterals, incloses les de l’absis, estan comunicades per passos que alternen arcs apuntats, lobulats i obertures amb llinda. Tots els murs, tant per l’interior com per fora presenten paraments de carreus de pedra grisenca mitjans, ben escairats i alineats.
Al mur lateral nord hi ha un portal gòtic tardà (1577) rectangular amb el marc motllurat; està envoltat per tres arquivoltes apuntades sobre un capitell corregut i un guardapols: el flanquegen dos dosserets, sense imatges; damunt la llinda, en el timpà, hi ha la imatge gòtica primitiva de Santa Coloma. Aquest portal, situat entre contraforts, té un petit ràfec amb mènsules figuratives al dessota. Al frontis hi ha un segon portal rectangular (avui -2001- clos i cegat) d'estil classicitzant amb pilastres corínties als muntants, entaulament, frontó triangular, rosassa a mitja alçada i cornisa horitzontal. Grans finestrals s'obren a la part alta de la nau per damunt de les capelles laterals entre robustos contraforts; tenen vidrieres instal·lades després del 1939 i realitzades sota la direcció de l' l'arquitecte Lluís Bonet i Garí per part del dibuixant Castro i pel vidrier Oriach.
Dimensions: 34'28 x 11'49 x 16'04 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l’amplada total comptada des del fons de les capelles situades entre els contraforts arriba als 19'10 metres. La llargada indicada va del mur de ponent fins al fons de la capella central dintre de l'absis.
Arquitecte: Josep Ferrer Nuet fins l'any 1595 pel que fa al campanar.
Guarda un retaule gòtic (1387) d'alabastre de Sarral dedicat a Sant Llorenç de l'escultor Jordi de Déu (o Jordi Joan, s. XIV-1406); es troba a la capella lateral de la Santa Creu; fa 2'10 metres d'amplada per 2'60 d'alçada.
Campanar gòtic tardà aixecat des de finals del segle XVI fins el 1649. Té planta rectangular (9'10 x 7'80 m) i està dividit en quatre cossos per motllures; el superior o cel·la té dues finestres d'arc apuntat a cada cara amb una motllura a l'arrencada dels seus arcs ornats amb calats; està coronat, ja en estil renaixement, per una cornisa amb una gàrgola a cada angle i un terrat amb balustrada amb decoració de boles i petites piràmides, quatre a cada costat. Sobre terrat, quatre arcs de pedra apuntats units al centre sostenen campanetes horàries. El sòcol és atalussat i mesura 10'68 metres de llargada per 8'70 d'amplada. Una escala de cargol estreta de pedra picada amb els graons força gastats puja per l’interior d'un dels pilars-contraforts centrals de la banda de migdia; té sortida al terrat damunt de les voltes i, avançant cap a ponent s'entra dins del campanar buit per sota d'aquest nivell. Per una altra escala de cargol, igualment estreta i de graons de pedra gastats, s’arriba a la cel·la; hi pengen set campanes (dues estan esquerdades); seguint més amunt es pot arribar al terrat. Les escales es troben sempre situades a la banda de tramuntana dels respectius llocs per on pugen.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis orientat a ponent, en el punt en què sobresurt del mur que tanca les capelles laterals obertes entre els contraforts del cantó de migdia.
Alçada: 42'60 metres.
Esveltesa: 4,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-13015
Campanes El campanar compta amb quatre o cinc campanes, mecanitzades en temps recents a la manera alemanya, però posades en les finestres. Aquesta no és una solució tradicional i tampoc el campanar està pensat per aquesta manera de ventar les campanes. Dit amb paraules més planes: les campanes no toquen els tocs tradicionals catalans, no es poden tocar manualment i a més estan fent malbé els murs, que estan pensats per a campanes amb jou i per tan equilibrades, que fan un esforç lateral menor del 10% del pes del bronze, mentre que aquestes campanes llançades fan un esforç lateral superior al doble del pes de la campana en cadascun dels suports. Nota de Francesc LLOP i BAYO (01-11-2015)
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-09-2002)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-07-2011)
  • CIURANA I ABELLÍ, Blai (10-07-2022)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    17 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 01-02-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesFrancesca (Si) (1)GUIXÀ198780296
    Cel·la de campanesEsperança (Lab) (2)BACHERT, GLOCKENGIESSEREI199696512
    Cel·la de campanesPia (Fa) (3)GUIXÀ1987101597
    Cel·la de campanesSanta Maria i Santa Coloma; hores (Mib) (4)BOSCH, PERE; BOSCH, SALVI16491221051
    Cel·la de campanesCampana gran (Reb) (2)BACHERT, GLOCKENGIESSEREI19961421658
    Sala de campanesJoana, Eduarda i AntòniaMANCLÚS, SALVADOR195090422
    Sala de campanesPia, Josefa i MontserratMANCLÚS, SALVADOR1950104651
    TerratJesús, Maria i Josep; quarts (A)BOSCH, PERE; BOSCH, SALVI164960125
    TerratColoma, Josefa i AnnaMANCLÚS, SALVADOR19501301272

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SANTA COLOMA DE QUERALT: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 86 Visitants: 86 Usuaris: 0