Campaners de la Catedral de València

Registre de campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - CABANES (COMUNITAT VALENCIANA)

El temple parroquial té, a un lateral de la façana principal, un campanar de planta quadrada i dos cossos. El primer disposa d'un basament per salvar la pendent del terreny on està construït i està integrat dins de la fàbrica de l'església. De les parets d'aquest cos visibles, dos estan construïdes amb maçoneria. La cara oest, com que forma part de la façana principal, es va alçar amb sillars i disposa de dos pilastres toscanes amb un elevat basament. Entre les dos pilastres trobem una porta exterior d'accés a la torre, dos xicotetes finestres per il·luminar l'interior del campanar i l'esfera del rellotge. El primer cos està separat del segon per una cornisa. El segon cos o de les campanes és semblant a l'anterior: maçoneria a dos cares de la torre i sillars a l'oest. De nou trobem les dos pilastres, aquestes amb capitells corintis i guirnaldes, tan sols a la cara oest. Hi ha una finestra per cada cara, sent més menuda la orientada cap a la teulada del temple.

El campanar disposa a més d'un accés per l'interior del campanar, que dona accés a la mateixa escala que la porta exterior. En el primer tram és de caragol fins arribar aproximadament a la meitat de la torre. En aquest punt trobem una caseta amb l'antiga maquinària del rellotge. L'escala continua fins arribar a la Sala de les Campanes, coberta per una volta de semiesfèrica.

Els tocs són automàtics, voltejant les quatre campanes i repicant les tres grans. Les hores sonen exclusivament de dia. La Tercera és la que actualment toca els quarts.

Campanes

 • Fragments de la Campana de l'antic Col·legi de les Trinitàries (0) (1928)
 • Campana de la Sagristia o Senyals (0) (1911)
 • Santes Àgata i Llúcia (1) (1940)
 • Sant Joan Baptista (2) (1996)
 • Mare de Déu del Bon Succés (3) (2002)
 • Sant Joan Baptista, la Gran (4) (1677)

  Rellotges

 • Rellotge mecànic (1)

  Ordinadors

 • Ordinador (1)
  Articles de premsa i textos científics
  CABANES: Campanes, campaners i tocs
  COMUNITAT VALENCIANA: Campanes, campaners i tocs (Municipis)

  Versió completa

 • Campaners de la Catedral de València - 17-01-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com