Campaners de la Catedral de València

Registre de campanes

Parròquia de Sant Bertomeu - LA JANA (COMUNITAT VALENCIANA)

El campanar s'alça a un dels angles de la façana principal del temple parroquial. Està tot ell construït amb carreus, és de planta quadrada i presenta tres altures o nivells sobre un basament també de carreus. Els dos primers són de factura molt semblant i aspecte massís. Estan separats per una motllura i al lateral sud presenten diverses espilleres per il·luminar l'escala interior del campanar. Aquesta recorre el perímetre de la torre fins a arribar a la sala de les campanes. Poc abans hi ha una habitació amb la maquinària del rellotge. El segon nivell es tanca per dalt amb una destacada cornisa i diversos dentells (quatre per cada cara) que s'agrupen de dos en dos.

El cos de les campanes té un basament quadrat i als angles hi ha unes pilastres rematades amb piràmides. Presenta quatre finestres amb arc de mig punt emmarcades per unes motllures des de la línia de la imposta. El mur exterior està ordenat amb les habituals pilastres toscanes, agrupades de dos en dos i amb unes rosetes als capitells. L'entaulament presenta de nou elements com els dentells i al centre de cada lateral hi ha un escut, segurament del de La Jana. L'espai de la sala de les campanes està cobert a l'interior amb una volta esfèrica. Finalment, la torre està rematada amb una balustrada.

A més, hi ha una espadanya situada al centre de la coberta de la nau central de l'església. Aquesta és també de carreus i presenta un arc de mig punt amb frontó triangular.

Les quatre campanes voltegen i repiquen automàticament (menys la xicoteta).

Campanes

 • Maria dels Àngels (1) (1900)
 • Sants de la Pedra (2) (1770)
 • Sant Jacint (3) (1982)
 • La gran (4) (1736)
  Articles de premsa i textos científics
  LA JANA: Campanes, campaners i tocs
  COMUNITAT VALENCIANA: Campanes, campaners i tocs (Municipis)

  Versió completa

 • Campaners de la Catedral de València - 21-01-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com