Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria Magdalena - ARNES (CATALUNYA)

(Referència: 8297)


Alçada del campanar 35.76
Descripció Altitud: 508 metres.
Església barroca aixecada el 1693. Consta de tres naus de quatre trams amb planta de creu grega ja que el tram central, més ample (prop de 8 metres de llum) constitueix el transsepte; als peus de la nau central s'hi troba el cor i a l'altre extrem el presbiteri recte; sobre el creuer s'aixeca una cúpula sobre petxines; les naus estan separades per dos pilars quadrats per banda, i les voltes que les cobreixen són d'aresta; els murs interiors tenen paraments de maçoneria vista molt digna com es pot comprovar després d'un procés de neteja fet el 2004. El cor amb balustrada de fusta se sosté sobre un arc carpanell i una volta d'aresta.
Al mur lateral de ponent hi ha oberta una portalada barroca amb un portal en arc de mig punt acanalat a l'intradós sobre petites impostes; està flanquejat per pilastres estriades sobre pedestals; sostenen l'entaulament; uns pinacles disposats sobre la cornisa estan adossats al mur. Una fornícula sense imatge situada damunt la portalada està coronada per un petit frontó circular partit amb relleus decoratius intercalats. Els murs exteriors mostren paraments de carreus mitjans ben escairats de pedra marronosa clara; estan coronats per una cornisa horitzontal de filades de teules sobreposades; unes finestres rectangulars amb marc motllurat estan situades a la part alta, sota cornisa.
Dimensions: 28'68 x 7'94 x 13'55 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 18'50 metres; la cúpula arriba al 16'02.
Campanar barroc coetani del temple. Té un alt cos de base quadrada (6'00 x 6'00 m). Està dividit per fines motllures en diverses zones l'última de les quals correspon a la cel·la que queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; les flanquegen unes pilastres toscanes que també decoren els caires. De les motllures superiors en destaquen algunes gàrgoles i uns petits pinacles als angles. Al damunt de la cel·la s'aixeca al centre d'una teulada baixa de quatre vessants una torrella octagonal amb vuit finestres, una a cada cara; està coronada amb una nova cornisa i una cúpula lleugerament cònica. El cos prismàtic principal té un rellotge d'esfera a la banda de ponent. Els murs són de carreus mitjans ben escairats disposats en filades uniformes fent joc amb els de la resta de l'edifici de pedra marronosa clara.
Es puja per l'interior per una escala de graons de pedra, ampla, sobre voltes de maó, amb barana de ferro i un ull central; té sortida al cor; des d'aquest punt es fa més estreta i els graons són de maons; la cel·la queda coberta per una volta semiesfèrica que es troba al dessota de la torrella; hi penja una campana antiga de nom Santa Bàrbara refeta de les destrosses sofertes el 1936.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-oest dels peus de l'església, al costat de la porta principal oberta en el mur lateral de ponent.
Alçada: 35'76 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-11646
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-08-2001)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-11-2004)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-08-2012)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    ESCUDÉ i MONFORT, Jaume; VALÈNCIA i LEONARDO, EugeniCampanes i tocs propis a les esglésies parroquials de la Terra Alta1999
    14 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 16-04-2016

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesCampana80296

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ARNES: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 30-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 71 Visitants: 71 Usuaris: 0