Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Agustí - ALFARA DE LA BARONIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 943)


Data de construcció 1790ca
Descripció El campanar és de planta quadrada, està situat a un lateral del temple parroquial i bona part del primer cos està integrat a la façana principal. Sols sobreïx part de l'últim tram on hi ha una esfera o mostra del rellotge situada al costat que mira cap a la façana principal del temple. El segon cos presenta quatre finestres amb arc de mig punt. Des de l'altura de la imposta, els arcs tenen unes motllures. A l'exterior hi ha quatre pilastres toscanes, agrupades de dos en dos i amb les dels laterals ocupant l'aresta. Sobre aquestes hi ha un entaulament. Als cantons del terrat es poden veure 4 imatges de les virtuts datades cap al 1900. Al centre hi ha un templet amb quatre finestres emmarcades per unes pilastres també toscanes i amb una cornisa i cupulí. La torre té una escala interior que permet accedir fins a la sala de les campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional local que fins fa poc es conservaven a la mateixa sala de les campanes (en 2019 no estaven). Les dos tenien una corda al batall per repicar-les des dels peus del campanar. La major tenia una maça horària exterior.
Estat actual Actualment es troba restaurat per l'exterior i presenta un bon estat de conservació a causa de la intervenció en els morters i la policromia. En canvi, a l'interior, el tram que va des del cor de l'església fins a la sala de campanes, està molt brut i ple de ferralla. La sala de campanes es trona molt bruta, amb ferralla antiga per terra, les truges antigues (en 2019 ja no estaven) i panís per alimentar als coloms. Les dos campanes estan instal·lades amb truges de ferro i mecanitzades amb motor de vol continu i electormalls. El de la gran pega al llavi i ha danyat part de la sanefa amb raïms que la campana té a la seua part exterior. A més la truja topeta contra el martell quan volteja amb el perill de trencar la bola.
Campanes Té dos campaness. La xicoteta es de l'any 1842 i autor desconegut. La gran també és d'autor desconegut i data de l'any 1794.
Tocs tradicionals de campanes La gran tocava les hores. Les dos es voltejaven des de la mateixa sala de les campanes i es repicaven des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida als respectius batalls.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes es repiquen i voltegen de forma automàtica. La gran toca les hores.
Intervencions El campanar es va construir a finals del segle XVIII i en 1794 possiblement ja estava construït, any en què fonen la campana gran. Entorn de 1900 es va reformar amb l'afegit de quatre figures al tercer cos. L'exterior del campanar es va intervenir en l'any 2005 i pintar amb un vistós colorit. A més, al voltant dels anys 70 es mecanitzaren les campanes i canviaren les truges de fusta per altres de ferro. Els treballs fets per la foneria de Salvador Manclús es completaren amb la motorització de les campanes amb motors de vol continu i electromalls.
Propostes Cal restaurar les dos campanes. Les truges s'han de canviar per altres de fusta de perfil tradicional local i les campanes netejar per dins i per fora. Igualment cal canviar els motors per altres d'impuls que permeten tocar les campanes manualment i imiten la forma tradicional de tocar. L'electromall de la gran s'ha de pujar per evitar que colpege al llavi i trenque la campana.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (28-12-2002)
  • CORRESA i MARÍN, Ignasi (29-11-2006)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de les campanes i actualització de les fitxes] (02-01-2019)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    JUAN VIDAL, FranciscoLos campanarios valencianos de la segunda mitad del siglo XVIII (Parte I)1999
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20042004
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20062006
    18 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 25-04-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesSant Agustí (1)184262138
    Sala de les campanesLa Gran (2)179480296

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ALFARA DE LA BARONIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 71 Visitants: 71 Usuaris: 0