Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BURJASSOT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 956)


Data de construcció 1765-1781
Autor Fray Francisco de Santa Bárbara
Descripció Junt a la façana principal del temple es localitza el campanar, una construcció típica del barroc valencià, que seguiex els models de José Mínguez. Compta amb tres cossos, emprant per la seua construcció rajola i maçonería. El primer de ells sols presenta unes finestres per il·luminar la escala interior, amb la peculitaritat de que els angles no tenen 90 graus sino són còncaus. El segon presenta la clàsica ordenació amb quatre finestres i un exterior inspirat en els arcs de triomf romans, amb quatre pilastres per cara i una balustrada que el separa del tercer cos. Per últim una torreta amb dos alçades i arcs en diagonal en la primera remata el campanar, amb la típica teulada blava vidriada i la veleta.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual Presenta un bon estat de conservació, ja que sols una la sala de les campanes presenta un poc de brutícia a causa dels coloms. Les campanes per contra l'estat de les campanes és regular. Tan sols en bon estat es troba en bones condicions la Tercera, amb truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Les altres campanes litúrgiques compten amb truja de ferro, la gran i la menuda amb motor de vol continu, mentre que el de la Tercera ha estat substituït per altre d'impulsos. Per un altra banda, les campanes del rellotge no toquen actualment, funcions que realitzen les altres campanes.

Les campanes deurien ser restaurades. En primer lloc instal·lant electromalls per al toc de les hores amb les campanes del tercer cos, destinades a aquesta funció. Les tres campanes que resten amb truja de ferro a la Sala de les Campanes es deurien baixar de la torre per iniciar els treballs de restauració, netejant-les per dins i fora, reposant les truges de fusta i tornant a la torre per mecanitzar-les amb motors d'impulsos, que imiten els tocs tradicionals i permeten tocar de forma manual.
Campanes La torre compta amb dos conjunts de campanes diferenciats. Per una banda es localitzen al primer cos del remat les tres campanes horàries, encarregades als Talleres Cronos de Roquetas i segurament factura dels Roses de Silla. Al segon cos es localitzen el joc de quatre campanes, tres de elles foses per distints membres de la familia ROSES: la menuda de Manuel ROSES VIDAL, la mitjana dels ROSES de Silla i la Gran obra de Ramon i Domingo Roses. Per últim la Tercera es obra dels PORTILLA, refosa en 2005.

Estàn dedicades a advocacions vinculades la població: la Menuda a Sant Roc, patró de Burjassot; la tercera a Sant Joan de Ribera, que va regalar la imatge de la patrona; Sant Miquel Arcàngel titular del temple; i finalment Santa Bàrbera, patrona dels campaners i protectora front a les tempestes, fer que segurament va motivar la dedicació a la santa, per demanar protecció sobre els cultius.
Tocs tradicionals de campanes Els tocs es realitzarien amb les tres campanes existents, que es voltejarien des de la Sala de les Campanes, mentre que per als repics caurien llargues cordes fins els peus del campanar.
Intervencions En 1966 van ser mecanitzades les tres campanes existents en eixe moment (la menuda, la mitjana i la gran) per la casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida, substituïnt les truges de fusta de dos d'elles per altres de ferro i instal·lant motors de vol continu i martells a les tres. En 1992 es va fondre una nova campana per la casa Portilla de Gajano (Cantabria). Aquesta es va trencar en 2005, sent refosa per la mateixa casa i instal·lada per ELECTRORECAMP amb truja de fusta motor d'impulsos i electromall.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (18-05-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (21-06-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (29-06-2014)
  • Matraca
    Sembla que originalment la matraca es localitzava en unes bigues de fusta que es conserven a la part superior de la finestra sud. Actualment es trova al nivell del terra en la sala de les campanes, en un regular estat de conservació.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    AVIVA BURJASSOTCampanes del meu poble2019
    LEVANTE-EMVTroben en una església de Burjassot un pergamí anterior a 13352019
    RUIZ SANCHO, V.Campanes del meu poble2019

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIAVolteig de campanes inspirat en Estellés 23-03-201901:12
    19 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa MARTÍNEZ ROIG, Eliseo
    Actualització 28-01-2019

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sant Joan de Ribera (refosa)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199274235

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSant Roc (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194068182
    Sala de les CampanesSant Joan de Ribera (2)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)200574235
    Sala de les CampanesSant Miquel Arcàngel (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)1943101597
    Sala de les CampanesSanta Bàrbera (4)ROSAS, RAMON Y ROSAS, DOMINGO1827111792
    TerratDe Quarts (A)CRONOS19644449
    TerratDe Quarts (B)CRONOS196457107
    TerratD'hores(C)CRONOS196464152

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • BURJASSOT: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 86 Visitants: 86 Usuaris: 0