Campaners de la Catedral de València

Registre de campanes

Parròquia de Sant Jaume - SANT JORDI (COMUNITAT VALENCIANA)

Torre de maçoneria i carreus de pedra picada per als angles, consta de 5 cossos separats per cornises, balustrada i rematat amb templet.

La "COLLA AMICS DE LES CAMPANES" s'encarrega dels tocs manuals de les campanes. Normalment pugen quatre homes (no hi ha espai per a molt més) tocant cadascú sempre la mateixa campana.
El toc s'inicia posant-les, de major a menor, cara cap amunt, i després voltegen les quatre, començant per la petita. Al moment de parar-les es segueix el mateix ordre, de menor a major, quedant sola la grossa, i continuant encara totes cap amunt. Finalment es fa la inversió, procurant que toquen els menors cops possibles.
Les quatre campanes estan fixades amb un complex sistema de barres de ferro, per poder tocar-les des de baix. Hi ha sols tres cordes, per a la petita, la mitjana i la grossa (la segona no té corda ni entra en el repic de missa major). Les tres cordes estan indicades per uns grafits en el mur, on posa "GRANDE", "MEDIANA", "PEQUEÑA", amb tres cordes dibuixades de diferent llargària.
Els tocs ordinaris de missa els fa el capellà, des del peu de la torre, amb la petita i la grossa, mentre que el repic de missa major es fa per un campaner ajudat amb les cordes d'aquestes dues campanes mentre que una segon persona repica ràpidament, i sense corda, el batall de la mitjana.

Campanes

 • Sant Jordi (1) (1998)
 • Campana (2) (1859)
 • La mitjana (3) (1833)
 • Sant Jaume (4) (1994)

  Rellotges

 • Rellotge mecànic (1)
  Articles de premsa i textos científics
  SANT JORDI: Campanes, campaners i tocs
  COMUNITAT VALENCIANA: Campanes, campaners i tocs (Municipis)

  Versió completa

 • Campaners de la Catedral de València - 25-01-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com