Els Campaners de Reus denuncien els greus desperfectes que s’ocasionen al campanar

Els encarregats de tocar les campanes lamenten que aquestes fets s’ocasionen des de que turisme ha obert el campanar al públic sense vigilància | El darrer acte incívic s’ha produït aquesta tarda


Imatge d'un grafit realitzat al sostre de l'escala de caragol del Campanar de Reus | Campaners de Reus

Els Campaners de Reus estan farts dels múltiples actes incívics que s’estan produint al Campanar de Reus en els darrers mesos. Els encarregats de tocar les campanes per la Festa Major i en altres moments de l’any lamenten que «d'ençà que turisme ha obert al públic el campanar, des de fa pràcticament dos anys, les destrosses s’han incrementat» i que «no hi ha vigilància en els pisos de les campanes».

El darrer acte incívic tot just s’ha produït aquest dijous 31 de juliol al migdia quan uns visitants han començat a tocar la campana de Sant Bernat, popularment coneguda com la dels gegants. Segons indiquen els Campaners de Reus «la corda per ventar la campana la deixem lligada damunt una estructura de fusta, ens imaginem que s’han enfilat i l’han deslligat». Fonts municipals expliquen que analitzaran els fets d'aquesta tarda per prendre les mesures pertinents.

Destrucció patrimonial

Tal com indica Campaners de Reus la principal destrossa que s’ha produït al Campanar de Reus en els darrers mesos és a un quadrant històric, ubicat al 6è pis sota la campana de la Petra Clàudia, on algú hi ha «il·lustrat» la seva firma. Per una altra banda, expliquen que hi ha grafitis rascats a les parets o al sostre de l’escala de caragol, aprofitant la negror que ha adquirit el sostre al cap dels anys, degut al fum.

Els Campaners de Reus tenen un parell d’armaris ubicats als pisos de les campanes per guardar-hi les cordes, guants i altres objectes. Doncs bé, aquests elements també han estat objectiu d’actes vandàlics ja que tal com expliquen «ens van rebentar un dels armaris on guardem el material i el material de gran volum, que no es pot guardar dins, sovint en els trobem remenat, canviat de lloc, o fins i tot amb un xiclet enganxat».


Imatge del quadrant històric malmès ubicat al 6è pis del campanar | Campaners de Reus

Per exemple, també indiquen que la corda de la campana de Sant Bernat, popularment coneguda com la dels Gegants, «no es pot treure després de cada toc degut a l’alçada on es troba la ballesta i les mesures de seguretat necessàries per accedir-hi», per aquest motius expliquen que la deixen recollida i lligada a l’estructura de fusta de la Petra Clàudia, a una alçada considerable, però que «sovint ens la trobem deslligada i amb signes evidents d’haver estat usada». A més, afegeixen que això provoca un mal ús de la corda fet que ha provocat que n'hagin de comprar una de nova.

Campaners de Reus també indica que a banda de la destrucció patrimonial, el que més preocupa es que hi pugui haver alguna desgràcia personal «ja que els visitants sovint s’enfilen a l’estructura de la Petra Clàudia o intenten arribar a les altres campanes, amb l’elevat risc de caiguda que assumeixen. De fet, expliquen que degut a l’elevat nombre d’activitats que es fan, segons diuen «sense control», al Campanar, fins i tot ha aparegut abandonada una taula de fusta desmuntada al 6è pis.


Imatge trobada a les xarxes socials on es poden veure uns visitants enfilats a l'estructura de fusta de la campana Petra Clàudia - Autor: CAMPANERS DE REUS

Possibles mesures

Segons Campaners de Reus, la mesura que es podria aplicar per intentar evitar aquests actes incívics és «canviar el format de les visites i en comptes d’un accés lliure continu, fer visites programades cada hora». Expliquen que «amb una sola persona com fins ara ho poden fer, i no necessitarien augmentar pressupost». Tot i això, indiquen que si es vol mantenir l’horari d’obertura permanent «cal que hi hagi una persona a cada pis, per seguretat i control». D’altra banda, assenyalen que caldria que «durant els dies de Corpus i festa major el campanar estigui tancat al públic per permetre la tasca dels campaners per poder muntar les cordes i no haver de recollir-les permanentment».

Per finalitzar, Campaners de Reus vol recordar que la finalitat del campanar «són els tocs de campanes i que la resta d’activitats són interessants però accessòries». Afegeixen que «els tocs de campanes i tot el que implica no es poden veure perjudicats per les activitats turístiques».


L'armari que utilitzen els Campaners de Reus també ha estat malmès en alguna ocasió

MORTE, Adrià

tarragonadigital.com (31-07-2019)

  • Església Prioral de Sant Pere - REUS: Campanes, campaners i tocs
  • REUS: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE REUS (REUS) : Tocs i altres activitats
  • Destruccions de campanars i campanes: Bibliografia
  • Visites als campanars: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © tarragonadigital.com (2019)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 23-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 47 Visitants: 47 Usuaris: 0