Inauguració de la Maria de la Seu de Xàtiva

La Maria tocant
El 31 de juliol de 1999 fou inaugurada, després d'un any d'intensa espera, la campana Maria de la Seu de Xàtiva. La Generalitat Valenciana ha finançat els 5.000.000 pta que costava la campana, mentre que la Junta d'Alets i altres institucions de Xàtiva han finançat la pujada i posta en funcionament.
La campana havia segut refosa en 1998 però degut a les obres dels carrers del centre històric de Xàtiva, no havia pogut entrar la gran grua necessària per pujar-la al campanar. La campana està dotada de truja de fusta, així com de un motor d'impulsos i d'un electromall. No obstant foren tocades manualment per a l'anunci de la festa de Sant Feliu les quatre campanes del campanar, per campaners vinguts d'Albaida, Llutxent, Quesa i València. Degut al volum de la Maria (157 cm de diàmetre) feren falta tres campaners per al seu vol manual.
La campana Maria al vol
La Maria està afinada a l'estil dels carillons europeus, en una tonalitat de la tercera major. Servirà de base per al futur carilló de tres octaves de la Seu, que es farà a partir de les vint campanes existents. El carilló serà dotat d'un teclat i d'electromalls per al toc manual i automàtic, unint-se així a la série de carillons de concert.

Preparació de la Maria

La campana Maria de la Seu de XàtivaEl dia 16 de juliol de 1998, per la vesprada, arribava la nova campana "Maria" per a la Seu de Xàtiva. els treballs es realitzen amb la direcció tècnica de Clemar Salatín i Miguel Carrizo.
Els tècnics de l'empresa "2001 Bells" de Massanassa han començat a preparar la campana, per a que puga anar a Xàtiva al final de la setmana pròxima.La campana Maria de la Seu de Xàtiva
La campana Maria de la Seu de XàtivaEs tracta d'una campana de 1568 mm de diàmetre, de nota Do2, amb la tercera major.
La campana conserva alguns elements com la imatge de la Mare de Déu de la Seu de la "Maria" anterior, que fou refosa per estar trencada.La campana Maria de la Seu de Xàtiva
La campana Maria de la Seu de XàtivaLa campana ha estat fosa en Koninklijke Eijsbouts de Asten (Holanda) sota la direcció tècnica de Bert Augustus. Serà exposada i beneïda en Xàtiva el pròxim cap de setmana, i pujada i pujada a partir del dilluns 27 de juliol, per poder sonar per a la festa de la Mare de Déu de la Seu. El treball de refosa de la campana, de restauració de la truja de fusta i de mecanització, que puja prop de 5.000.000 pta ha segut pagat íntegrament per la Direcció General de Promoció Cultural i Patrimoni Artístic de la Generalitat Valenciana. Els treballs accessoris, com la pujada i la instal·lació de la campana, que superen el milió de pessetes, seran finançats per una subscripció popular, animada pels Alets de la Mare de Déu.
Francesc LLOP i BAYO (1999)
  • Basílica Col·legial de Santa Maria de la Seu - XÀTIVA: Campanes, campaners i tocs
  • XÀTIVA: Campanes, campaners i tocs
  • 2001 BELLS (TORRENT) : Intervencions
  • CAMPANEROS DE QUESA (QUESA) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS D'ALBAIDA (ALBAIDA) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • EIJSBOUTS (ASTEN) : Inventari de campanes
  • EIJSBOUTS (ASTEN) : Intervencions
  • EIJSBOUTS (ASTEN) : Inventari de rellotges
  • Restauració de campanes: Bibliografia
  • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © LLOP i BAYO, Francesc (1999)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 86 Visitants: 86 Usuaris: 0