Campanar de Sant Joan de la Creu de València

Concert de tocs manuals de les campanes – 23-04-2006 – 12:00 hores

Les campanes signe de comunitat

El concert de les noves campanes de Sant Joan de la Creu - Foto LLOP i BAYO, Francesc (23-04-2006)

Les campanes són molt més que un instrument musical o una màquina sonora per cridar a missa: marquen el temps de la comunitat, indiquen les joies i els dolors, acompanyen al llarg del dia, de la setmana, de l’any i de la vida. En la societat tradicional es varen inventar molt complicats tocs, per transmetre missatges relacionats amb el temps, l’espai, la composició social o la protecció de la comunitat. Molts d’aquests tocs es basaven en repics, molt ràpids, de dos o més campanes. Sovint utilitzaven totes les campanes del campanar, i per tant totes les notes de l’instrument, però el distint ritme indicava un missatge o un altre. No hi ha formes comuns de tocs, encara que els significats varien poc d’un lloc a altre. Les campanes, com a llengua local, empraven uns ritmes locals que sols la gent del mateix poble coneixia i interpretava.
En el Campanar de Sant Joan de la Creu de València es troben quatre campanes de nova fabricació, que poden voltejar o repicar d’acord amb una instal•lació mecanitzada actual, que permet interpretar tocs tradicionals de manera automàtica sense dificultar els tocs manuals. El concert de presentació pretén mostrar tant la riquesa sonora de les campanes com la possibilitat d’utilitzar-les a la manera tradicional, mitjançant l’esforç i el coneixement dels Campaners de la Catedral de València.
Abans de 1936 contava amb un important joc de 6 campanes, "Fernando, Jaume, Bàrbera, Maria, Andreu" i la famosa campana grossa "Pere" que era considerada la millor de tota la diòcesi. En l'actualitat compta amb quatre campanes, les quals foren foses per CAMPANAS QUINTANA i instal•lades en dues tandes, 2003 i 2006. Estan dedicades a Sant Pere, Santa Amàlia, Sant Ignasi i Sant Andreu. Les noves campanes estan dotades de « truges » o contrapesos de fusta, així com de motors d’impulsos i electromalls, governats per ordinador, per als tocs automàtics. Compten també amb diversos elements auxiliars com una ballesta de ferro en el braç o un peçonet en el batall, per als tocs manuals.
Les campanes del campanar no són les úniques de l’antiga parròquia de Sant Andreu, ara dedicada a Sant Joan de la Creu, i regida pels Carmelites. Hi ha també una senyalera, de petites dimensions, ubicada en una espadanya sobre la sagristia, fosa per ROSES d’Atzeneta d’Albaida en 1953 i dedicada a Sant Josep.

Els Campaners de la Catedral de València

El concert de les noves campanes de Sant Joan de la Creu - Foto LLOP i BAYO, Francesc (23-04-2006)

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA són els encarregats des de 1988 del toc de les campanes de la Catedral, del seu manteniment i la seua difusió. Entre altres activitats, a banda dels tocs al llarg de l’any litúrgic, disposen d’una pàgina Web, campaners.com la qual difon nombroses informacions entorn a les campanes: inventaris, fotografies, informes, articles, gravacions...
Els Campaners de la Catedral de València formen part del GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS, una associació cultural, fundada en 1989, i dedicada a recuperar la tradició de tocar les campanes manualment. Els seus membres, més de 220, toquen actualment en les catedrals valencianes de Segorbe i València i en altres campanars, com Albaida, Alqueria de la Comtessa, Bocairent, Castelló, Caudete, Cheste, Eslida, Jérica, Massanassa, Nules, Otos, Quesa o Ontinyent.
A banda de l'activitat sonora, els associats es dediquen a l'estudi, la investigació, la conservació i el seguiment de les restauracions. Es tracta de conéixer, utilitzar, conservar i difondre les peculiars característiques d’un instrument musical destinat a usos comunitaris. No oblidem que les campanes, ben conservades, sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga música viva, la més alta i sonora vida comunitària.
No estem en contra de les mecanitzacions de campanes, però s’han de fer seguint tres condicions: conservar (o restaurar) les instal•lacions originals, reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals. Es tracta de considerar el conjunt (campanar, campanes, instal•lacions i tocs) com un únic instrument musical, que cal conservar i mantindre en ús, com un singular element patrimonial.

El concert

El concert de les noves campanes de Sant Joan de la Creu - Foto LLOP i BAYO, Francesc (23-04-2006)


CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
(23-04-2006)
  • Església de Sant Joan de la Creu - antic Sant Andreu - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • QUINTANA, CAMPANAS (SALDAÑA) : Inventari de campanes
  • QUINTANA, CAMPANAS (SALDAÑA) : Intervencions
  • Concerts de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2006)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 83 Visitants: 83 Usuaris: 0