Les Campanes d´Ontinyent amb el nom de Puríssima Concepció

Campana de la Immaculada – Convent de la Concepció
Dintre dels dies de major solemnitat a la ciutat amb les festes patronals en honor a la Puríssima Concepció, fem un repàs a les respectives campanes dedicades a la patrona canònica d’Ontinyent. En primer lloc citem la segona campana més gran del Col·legi – Convent de la Concepció, el bronze titular, que estranyament ni aquest, ni Sant Francesc ocupen la campana major del conjunt instal·lat a les dos torres. Aquest fet pot ser causa de la importància que és volia reflectir per a que la campana gran fora Antonia, la memòria i record del Reverend Pare Antonio Torró i germà, ja que les quatre campanes foren instal·lades de forma conjunta l’any 1941 tenint clar cada tamany i dedicació.

Cal destacar que fou de forma única a la ciutat que els germans Roses de Silla donaren vida a les tres campanes més grans del joc, ja que la quarta i més menuda ja existia al ser la Conventual. Sols la familia Roses d´Atzeneta d´Albaida i Manuel Roses Vidal de València havien sigut fins ací els autors de repondre els bronzes a Ontinyent en època de postguerra, aquest fonedor de Silla encara no havia fabricat cap campana i no ho va fer més a la nostra ciutat. Aquest bronze ubicat al campanar esquerre i a la part de la façana principal, té un diàmetre de 820mm, una alçada de 740mm i un pes aproximat de 319Kg. Respecte a les inscripcions el nom de la Immaculada sense cap acompanyament presideix la part interior central acompanyat d´una garlanda vegetal que corona la part superior. Per baix d´aquesta, podem apreciar l’Anagrama de Maria i no cap imatge de la Puríssima Concepció. Junt amb l´Anagrama, observem el text i la dedicació als alumnes que apadrinaren aquest bronze “/ Recuerdo de los alumnos / Rafael y Vicente Tortosa Devis / Colegio de la Concepción”. Respecte a les il·lustracions, cal destacar una gran creu, més gran del normal en campanes, a la part exterior central com és característic i habitual d´un bronze. A la part dreta central hi figura l´escut de l’Espanya de l’època Franquista com a part històrica de la seua fosa, metre que al fet contrari s´hi reflecteix la firma i marca del fonedor amb el següent text: 2Fundición/de/campanas/de/Roses Hnos./Silla/Valencia”. No oblidem la data de fabricació a l’interior del bronze: “Onteniente año 1941”

Com ja avançarem en anteriors edicions, el Campanars de la Concepció han sigut els únics, junt a la campana de l´Ermita de Santa Anna, de la ciutat, en patir els efectes de la electrificació sense canviar els jous o contrapesos a ferro. Això ens rau un gran fet de satisfacció, per tant aquesta campana encara conserva el seu contrapès original de 1941 amb una part central de pedra. Recordem que l´única condició per formar un jou és que els materials emprats siguen aïllants de les vibracions, i aquesta te un fragment de pedra que la feia més fàcil a l´hora de buscar-li el pes necessari per al volteig en proporció. El seu estat és satisfactori, la fusta és troba esclatada i falcada però sense cap perill.


Campana de la Puríssima Concepció – Arx. Parròquia de l’Assumpció de Santa Maria

"se manifestó al Ayuntamiento que, según el sentir de algunos vecinos, la campana de la Purísima, que considera como una preciosa joya del pueblo,...”Acta de la sessió de l´Ajuntament d´Ontinyent de 30 de gener de 1880. Iniciades aquestes paraules, parlem d´una campana estimada en el dia a dia. La Campana de la Puríssima Concepció és potser, la més estimada pels ontinyentins i les ontinyentines, segurament pel fet patronal i pel seu secular toc de rogativa pels malalts terminals i no terminals.

Aquest bronze forma part d’una refosa de l´anterior campana creada el 30 de novembre de 1941 atès el clevill que presentava, després de les passades festes de la Puríssima Concepció, a l´any 1999. L´obra de la fundició, de no massa gust i mèrit epigràfic, ha anat a càrrec de Rivera, del Montehermoso extremeny qui assegurava una còpia exacta en so a l´antic bronze a diferència d´altres empreses que optaven a fondre la campana. És la única peça fabricada a la nostra ciutat per aquest autor i, potser la última ja que no és varen obtindre els resultats desitjats.

Va nàixer per urgència, amb l´ajut de l’EXCM Ajuntament d’Ontinyent, en la cloenda de l´any Jubilar 2000 voltejada, per primera vegada, a l’ofrena de flors del mateix any després d´una solemne benedicció feta a la Plaça de la Vila el dia anterior. És més menuda que la campana anterior, té un diàmetre de 110mm i un pes aproximat de 771Kg. El disseny de les seues epigrafies és totalment distint a l´anterior bronze i ben complet. Coronant la part superior, podem llegir el primer fragment del cant i anunci angèlic de les nostres festes: “Hui, del cel, nova ha aplegat, que Ontinyent, amb devoció, festeja la concepció de Maria, sense pecat”, aquesta frase esta situada sobre una garlanda vegetal amb símbols religiosos de l´antiga campana. La història també forma d´aquesta recent peça, és per això que, coronant la part inferior, observem el primer fragment de l´himne antic de la Puríssima: “Cantem germans, cantem a Maria, nostra mare, sense treva festegem, demanem-li sempre empar per a este poble d´Ontinyent”. El seu nom be reflectit a la part interior central: “Puríssima Concepció / Arxiprestal Parròquia de l´Assumpció de Santa Maria”, mentre que al lateral esquerre, en diagonal, junt al logotip de l´any jubilar llegim: “Fosa el 1941 refosa el 2000 / any del gran jubileu”. Les imatges reflectides, de molt poca qualitat, son: a la part exterior central la creu característica, al lateral dret l’escut de la ciutat d´Ontinyent, a la part interior central la imatge de la Puríssima i al lateral esquerre l´emblema marià.

Actualment presenta un contrapès de fusta aprofitat sobre l´anterior campana, fet de Pi de Noruega que perd una quantitat de pes excessiva segons passa el temps, en un futur s´haurà de tornar a substituir o compensar la falta amb altres materials. És la campana amb més funcions i tipus de toc de la torre. D’entre els diferents tocs i voltejos destaca per les Rogatives a la nostra patrona amb la de malalts, tronada o dolors de part. És protagonista i la primera en anunciar la festivitat de la Immaculada Concepció el dia de major solemnitat a la ciutat. També participa com a campana major les vespres de festa i els festius menys solemnes.

COLLA DE CAMPANERS D´ONTINYENT
Colla de Campaners d´Ontinyent (2006)
  • ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
  • Campanes (inscripcions, descripció): Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Colla de Campaners d´Ontinyent (2006)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 85 Visitants: 84 Usuaris: 1 - servidor