Concert de campanes

Dilluns, dia de san Vicent Màrtir, sant patró de València, he pogut assistir al toc de campanes en la catedral. Extraordinari, perquè es tractava de la festa del patró i, sobretot, perquè l'hem escoltat en la mateixa sala de les campanes.

El campanar de la catedral és una torre gòtica de planta octogonal que va ser construïda a alguns metres de la catedral; avui, però, després de l'última ampliació del temple en el segle XV, es troba ja pràcticament adosat a aquest.

Planta de la sala de les campanes; aquestes es troben dins dels gruixuts murs de la torre.
La fletxa indica l'ingrés des de l'escala de caragol

La torre consta de quatre cosos o seccions. El primer és massís, vist que ha de suportar tot el pes dels altres. El segon presenta una cambra anomenda "la presó", però que, en realitat, era el lloc on habitaven els que fugien de la justícia i demanaven refugi en la catedral. Al tercer cos hi trovem "la casa del campaner", l'últim dels quals hi va habitar fins als primers anys del segle XX. I, finalment, en la quarta secció, sota la terrassa des d'on es pot veure tota la ciutat, s'hi troba la sala de les campanes, on hem pogut assitir a aquest extraordinari concert.

Les quatre seccions de la torre del Miquelet - Foto Valenciawiki

Ha sigut un espectacle doble: d'una part, el so ensordidor que ens feia faltar l'àrie; d'una altra, les maniobres dels campaners (res d'automatització: tot el concert, a mà), sempre tan a prop de les grans massses de ferro i fusta en moviment que semblava que d'un moment a un altre els hauria arrancat el cap.

Els campaners treballant

Els campaner d'avui en dia no tenen res a veure amb els antics (oblideu-vos de Quasimodo, si us plau); són homes de totes les edats (entre els dotze i els seixant anys) i de totes les ocupacions (estudiants, contables, jardiners, advocats, professors...) que formen part d'una societat cultural, Campaners de la Catedral de València, que no només no cobren un cèntim que aquest treball, sinó que, a més, paguen un petita quantitat anual per ajudar a la restauració de les velles campanes, a treballs d'investigació, etc.

No es pot transmetre tot el que representa aquest espectacle ni amb paraules, ni amb fotografies, ni amb la gravació del toc de les campanes (fotografies i gravacions del web de Campaners de la Catedral de València), però pot servir per fer-se'n una idea aproximada i, sobretot, per agrair a aquestes persones el treball que fan en pro de la nostra cultura.

Blog "Anotacions al marge"
Blog "Anotacions al marge" (24/01/2007)
  • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Campanars: Bibliografia
  • Tocs manuals de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Blog "Anotacions al marge" (2007)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 80 Visitants: 80 Usuaris: 0