El procès de les campanes i els campanars de la ciutat d'acord la litúrgia de Setmana Santa



El proper dissabte pel matí i, el diumenge, abans de la benedicció de palmes i rams en cada parròquia, s´instal•laran, com va sent tradicional un total de 44 palmes grans naturals de palmera repartides als principals campanars de la nostra ciutat que engalardonaran les torres ontinyentines fins el Diumenge de Combregars. 24 per al Campanar de la Vila, 8 per al Campanar de Sant Miquel i vuit més per a Sant Carles Borromeo, per últim dues per al Campanar de l´Ermiteta i dues més per les Carmelites.
S´han escollits aquests campanars degut a la importància dels mateixos dintre dels actes que envolten la Setmana Santa. Les palmes seran beneïdes una vegada estiguen col•locades en cada torre a l´hora prevista per cada parròquia en el transcurs dels actes del Diumenge de Rams i estaran dues setmanes, temps en el qual és centra el cor de la Setmana Sant i Pasqua de Resurrecció. Aquesta iniciativa és realitza per tal, segons la tradició, d´evitar mals esperits en un moment de oració i reflexió. De fet, també era tradicional fer-ho als balcons o finestres de les nostres cases, és per això que a partir del diumenge vorem els campanars vestits de verd, única decoració que s´instal•la en una torre al llarg de l´any i que compta amb l´ajut de l Regidoria de Parcs i Jardins de l´EXCM Ajuntament d´Ontinyen que recull i prepara el quasi mig centenar de palmes.

També és voltejaran les campanes de cada campanar per tal d´anunciar els principals actes litúrgics compresos entre Diumenge de Rams i Dijous Sant, moment del qual s´inicia el conegut “Dejuni de les campanes”. L´acte de la Commemoració del Sant Sopar serà anunciat pels tres vols de crida que seran de caràcter especial al Campanar de l´Assumpció de Santa Maria donant importància a les campanes dedicades al Cos de Crist; els Combregars i el Santíssim. En el moment que és Cante Glòria és farà l´últim vol de arranc seguit abans d´iniciar el dejuni. A cada església és farà a un horari distint i Santa Maria serà la última de la ciutat en iniciar-lo. “El Dejuni de les Campanes” consisteix en emmudir totalment els bronzes, és a dir, és desconnectaran totalment de qualsevol mecanisme o toc incloent els rellotges per tal de fer un absolut silenci. També és llançaran les cordes de les campanes a l´exterior de les torres i és col•locaran les campanes en posició de dol. El dol absolut vindrà marcat pel primer toc de Matraca de l´any que l´anunciarà Santa Maria al moment del trasllat del Cos de Crist al Monument. A partir d´aquest instants i fins el Glòria de Resurrecció tots els actes s´anunciaran amb matraca. Seran un total de set matraques les que voltegen als principals campanars de la ciutat que compten com a novetat una més que les anteriors edicions de caràcter provisional a l´Església de Sant Josep, per tant parlem de la ciutat que més instruments de fusta fa rodar en tot el país. Santa Maria, Puríssima Sang, Sant Francesc, Sant Carles, Sant Miquel, l´Ermiteta i Sant Josep seran els campanars que compten amb matraca, els tres últims amb Trebanelles cedides per la col•lecció particular de la Colla de Campaners d´Ontinyent.

Al caure la nit del Dijous, Divendres i Dissabte Sant, no s´encendrà cap enllumenat decoratiu que engalana els nostres campanars, existirà la total obscuritat. Per suplantar tal fet, s´instal•laran un total de setanta torxes de foc que il•luminaran la torre major de la ciutat el campanar de la Vila amb vora 20 litres de cera líquida sense fums i proteccions fent un efecte únic i espectacular podent ser admirat en el transcurs dels Via Crucis, Processó del Silenci, Sant Soterrament i Vigília Pasqual.



Al dissabte la nit, els tres últims tocs de Trebanelles de l´any marcaran el moment més esperat, la Resurrecció i la Pasqua. En qüestió de mitja hora i en total silenci és recolliran les cordes, s´apagaran les torxes i és prepararan les campanes per fer un toc únic i singular que només és realitza en dues ocasions a l´any. El Glòria de Pasqua Florida on participen les dotze campanes de Santa Maria i la resta de campanars a cada horari establert. La campana de Foc (1563) participarà en aquest anunci i a l´igual que ho fa en Nadal, les dues úniques ocasions en que sona en companyia de les altres campanes tornant tot a la total normalitat activant de nou els rellotges, encenent els enllumenats i celebrar de forma conjunta amb la Nit dels Panderos el inici de la Pasqua.

A l´endemà de matí i, per segon any des de la seua recuperació gaudirem de la Processó de l´Encontre Gloriós a la Plaça de l´Ajuntament amb una participació especial de les campanes amb el dispar de coets des de les terrasses més pròximes.

Colla de Campaners d´Ontinyent
Colla de Campaners d´Ontinyent (27-03-2007)
  • ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
  • Matraques: Bibliografia
  • Protecció legal de campanars i campanes: Bibliografia
  • Tocs manuals de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Colla de Campaners d´Ontinyent (2007)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 79 Visitants: 79 Usuaris: 0