Restauració del campanar de l'església de Santa Margarida de La Riera de Gaià

Restauració del campanar de l'església de Santa Margarida de La Riera de Gaià
Restauració del campanar de l'església de Santa Margarida de La Riera de Gaià

La Riera de Gaià ens disposem a celebrar el Bicentenari del Vot de Poble que van fer els nostres avantpassats l’any 1809. Al llarg de tot l’any, tots els rierencs i rierenques ens preparem per commemorar aquesta data amb diferents activitats al llarg de tot l’any. Em posat, també, molta il·lusió per restaurar la façana i el campanar de la nostra església, declarada “Bé Cultural d’interès local”. A més de ser un edifici estimat per tots, com símbol emblemàtic del nostre municipi, també és l’edifici que ens acull en les festes i els moments importants de la vida del nostre poble, especialment, durant la festa de la Santa Creu, tan viscuda per tots els fills i filles de la Riera de Gaià.

L’església parroquial de Santa Margarida correspon per cronologia (1788-1792) a un estil arquitectònic barroc tardà o autòcton. Amb una decoració exuberant a les façanes, una gran rosassa, herència de passat medieval i amb una cúpula, element barroc per excel·lència. L’edifici és de planta de creu llatina amb nau central i laterals. La major part de l’edifici està realitzat amb maçoneria amb reforços de pedra a les cantonades i finestrals i les part que acaparen més decoració com són la portada i el campanar. El campanar format per tres cossos decreixents. El primer cos es quadrangular i realitzat amb maçoneria amb diverses finestres que il·luminen l’interior on hi ha l’escala que dóna accés al cos de campanes. El següent cos, té forma octogonal i és on s’allotgen les campanes. Actualment n’hi ha tres. Té quatre obertures i les altres quatre fingides. El tercer cos comprèn la balustrada o balcó en el qual també hi ha quatre obertures separades entre elles per volutes. És una de les parts on la pedra està més treballada. La part superior està articulada a partir d’una cornisa on s’inicia el cos piramidal a mode de pinacle encimbellat per un panell que marca la direcció dels vents.

Restauració del campanar de l'església de Santa Margarida de La Riera de Gaià
Restauració del campanar de l'església de Santa Margarida de La Riera de Gaià

En general, la façana i el campanar pateixen un greu problema de degradació i desintegració progressiva de la pedra arenisca que conformen les parets així com una forta erosió dels elements ornamentals a causa dels agents atmosfèrics. Degut a les disponibilitats econòmiques que disposa la parròquia, s’ha proposat realitzar l’obra en dues fases. La primera, l’arranjament del campanar que és la part més perjudicada i que actualment està protegida amb una xarxa per tal d’evitar la caiguda de cascots al carrer. La segona fase es centrarà en la resta de la façana. La nostra comunitat parroquial, ha assumit el cost de l’arranjament de la rosassa, el cancell i la pintura a l’interior de l’església. Ara, per poder endegar les obres de restauració de façana i campanar, necessitem la col·laboració de tots. Les entitats del nostre municipi estan donant el seu suport a aquesta iniciativa. A tots estem molt agraïts. L’ajut de “Tu Ajudes” ens facilitarà la realització d’una bona part del nostre projecte que tots esperem veure realitzat ben aviat.


Aquest projecte s’ha presentat a l’Obra Social de Caixa Tarragona, dins del programa “Tu Ajudes” i ha estat seleccionat amb el número 352. Si sou clients de Caixa Tarragona, podeu col·laborar donant els vostres punts “Tu Ajudes”. Per fer-ho només cal que aneu a l’oficina de Caixa Tarragona i allí mateix us proporcionaran una butlleta que caldrà omplir. També es pot votar mitjançant la pàgina web de Caixa Tarragona: www.caixatarragona.es

BICENTENARI SANTA CREU
Bicentenari Santa Creu (09-03-2009)
  • Parròquia de Santa Margarida - LA RIERA DE GAIÀ: Campanes, campaners i tocs
  • LA RIERA DE GAIÀ: Campanes, campaners i tocs
  • Restauració de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Bicentenari Santa Creu (2009)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 69 Visitants: 69 Usuaris: 0