Campaners de la Catedral de València

Les campanes de Quartell tornen a repicar un any després

La peça rehabilitada del segle XVIII ja està al seu lloc i sustitueix la megafonia

Acte de benedicció a la plaça del poble
Acte de benedicció a la plaça del poble

Sorolls seculars tornen a Quartell per Nadal. Rere més d'un any de veu silenciada de la campana Ángelus que havia estat sustituida per una megafonia que sonava al poble en els esdeveniments destacats, ahir, per fi, la peça de bronze del segle XVIII regresava al campanar rehabilitada.

En aquest temps, els veïns han hagut d'aguditzar el seu oït i, fins i tot, entrenar-lo per desxifrar si la megafonia estava emetent el ban municipal o el so de les campanes. Ara, Quartell recupera el so de la que va ser companya d'esdeveniments i celebracions. "Abans, les campanes ho definien tot: la defunció se marcava amb un toc determinat i sabiem si el mort era hombre o dona; així como la catequesi i, fins i tot, hi havia un toc especial per a anar a netejar l'esglèsia", deien ahir les dones a la plaça. El so de les campanes, malgrat la pèrdua de sentit de moltes senyals, no deixa de ser fonamental en determinades celebracions.

La rehabilitació de les campanes de Santa Anna si ha desenvolupat amb les subvencions de la Conselleria de Cultura i la Diputació de València, que han invertit 12.600 euros. Previament ja s'havia instal·lat la Anna María, la gran campana de 800 kilos.
No obstant això, per completar el quadre de veus del campanar encara s'ha de recuperar el so de la María Anna, la campaña de 80 kilos que es va trencar fa més d'un any i que ara marxarà cap a Atzeneta d'Albaida, on se restaurarà.

Els veïns de Quartell s'han mostrat satisfets amb l'arribada de la campana. Això si, els mès pròxims a la plaça i el campanar hauran de recuperar la seua antiga convivència i acoplar-se d'ara en avant a la recuperada veu d'Angelus i Anna María.


MARQUÉS, Cristina

Levante - El Mercantil Valenciano (13-12-2009)
  • Parròquia de Santa Anna - QUARTELL: Campanes, campaners i tocs
  • QUARTELL: Campanes, campaners i tocs
  • Restauració de campanes: Bibliografia

    Versió completa

  • Campaners de la Catedral de València - 27-01-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com