Campaners de la Catedral de València

Parròquia de la Mare de Déu de l´Olivar d´Alaquàs - Concert de tocs manuals de les campanes

26-12-2008 12:00 hores

El campanar de la Mare de Déu de l´Olivar d´Alaquàs i les seues campanes

El campanar de la parròquia de La Mare de Déu de l’Olivar d’Alaquàs compta amb cinc campanes (1793, 1975,1957, 1974 i 1958). Les campanes porten les següents inscripcions, de menor a major: Es tracta d’un conjunt molt desigual, però amb peces d'interès. Per una part, la campana menor, fabricada per ARGOS, fonedor del qual es coneixen diverses campanes, entre 1778 i 1794, destacant en aquesta data la Indalecia o Mediana de la Plaza de la Catedral de El Pilar de Zaragoza. Les tres campanes “del mig” corresponen a la fàbrica valenciana de Salvador MANCLÚS, ja desapareguda, amb inscripcions molt interessants per a Alaquàs. Finalment, la major, que estava fixa ja que només es tocava per al rellotge. Encara que indica Manufacturas BLASCO, la marca correspon a la empresa instal•ladora i segurament fabricant del rellotge. La campana, sens dubte, fou fabricada per ROSES HERMANOS de Silla, com indica sobre tot una flor decorativa, un pensament, característic d’aquesta fàbrica, també desapareguda.

Durant la restauració del conjunt en 2003 per l’empresa “2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L.” de Massanassa, es recuperaren les truges o contrapesos de fusta de totes les campanes, i es va habilitar la major també per al vol automàtic. La instal•lació permet, tocar manualment les campanes i reprodueix automàticament els tocs i la sonoritat tradicionals.

El concert

Es farà un concert de repics i vols, per mostrar algunes de les múltiples possibilitats rítmiques, sonores i de comunicació de les campanes.
El concert comença amb el toc d’Àngelus, que marca el mig dia, l’únic toc a hora fixa en la societat tradicional. El concert acaba amb el toc de tancament de la muralla i d’ànimes interpretat cada nit en la Catedral.

Els Campaners de la Catedral de València

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA són els encarregats des de 1988 del toc de les campanes de la catedral, del seu manteniment i la seua difusió. Entre altres activitats, a banda dels tocs al llarg de l'any litúrgic, disposen d'una pàgina Web, la qual difon nombroses informacions entorn de les campanes: inventaris, fotografies, informes, articles, gravacions...

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA formen part del GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS, una associació cultural, fundada en 1989, i dedicada a recuperar la tradició de tocar les campanes manualment. Els seus membres, més de 220, toquen actualment a les catedrals valencianes de Segorbe i València i en altres campanars, com Albaida, Alcalà de Xivert, Alqueria de la Comtessa, Bocairent, Castelló, Caudete, Cheste, Eslida, Jérica, Massanassa, Moixent, Nules, Ontinyent, Otos, Petrés, Quesa, Sagra, Sagunt o Vila-real.

A banda de l'activitat sonora, els associats es dediquen a l'estudi, la investigació, la conservació i el seguiment de les restauracions. Es tracta de conèixer, utilitzar, conservar i difondre les peculiars característiques d'un instrument musical destinat a usos comunitaris. No oblidem que les campanes, ben conservades, sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga música viva, la més alta i sonora vida comunitària.

No estem en contra de les mecanitzacions de campanes, però s'han de fer seguint tres condicions: conservar (o restaurar) les instal•lacions originals, reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals. Es tracta de considerar el conjunt (campanar, campanes, instal•lacions I tocs) com un únic instrument musical, que cal conservar i mantenir en ús, com un singular element patrimonial.


CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (26-12-2009)

  • Parròquia de la Mare de Déu de l'Olivar - ALAQUÀS: Campanes, campaners i tocs
  • ALAQUÀS: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Concerts de campanes: Bibliografia

    Versió completa

  • Campaners de la Catedral de València - 20-01-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com