Música efímera, i comunitaria

Em pregunte, sovint, si cal enregistrar, conservar, catalogar i divulgar tot allò que toquem. Els tocs de campanes, com és sabut, són una alta música, comunitària i per tant compartida, que tenen una existència efímera, breu, però no per això intranscendent.
Em faig de nou la pregunta cada volta que descobrisc un campanar, i detecte cordes, marques en el mur, anelles, signes físics d'una activitat desapareguda.
Què queda, de tots aquells tocs? Però també caldria dir, qui queda d'aquella gent?
Oh, si, queda la vida, la música, la comunicació que van fer i que impregna, de manera molt subtil, els murs, les pedres, les mateixes campanes.
Queden, sovint, les campanes, com únic reste físic de tanta vida compartida - i desapareguda, però intensa.
Clar, queden les campanes. No poques voltes hem escrit - i continuarem fent-ho - que la campana és l'únic instrument que manté sempre viva i igual la seua veu, que les campanes són l'única música que ens resta del passat, l'única veu que transmet, al llarg dels segles, la mateixa sintonia, la mateixa expressió.
Però, cal per això enregistrar-ho tot?
La resposta ve tota sola: no, no cal. Sabem, i intentem, transmetre, a través del nostre esforç, la veu, els sentiments, les creences i les pors de la comunitat, i eixe sentiment es fa viu, es torna a actualitzar en el moment - breu però intens - del toc.
No, no cal gravar-ho tot, Perquè estic segur, també, que la nostra intensitat emocional, que tractem de transmetre amb les campanes que toquem, impregna els murs i els cors que ens escolten, i que arribarà, de forma misteriosa i subtil, a les generacions futures, de la mateixa manera que ens ha arribat a nosaltres.
Toquem, si, amb energia, amb intensitat, amb discreció. Toquem quan cal i com cal - no més - tractant de fer com aquell vell campaner del Pilar de Zaragoza, que no sabia parlar, sinó que s'expressava a través de les seues campanes.
Tant d'esforç no serà va. Perquè transmet, també, tota la vida que hi posem.


LLOP i BAYO, Francesc
(17-01-2010)
  • Campanes (història general i tòpics): Bibliografia
  • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © LLOP i BAYO, Francesc (2010)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 79 Visitants: 78 Usuaris: 1 - alepuz