Campaners de la Catedral de València

Les matraques

Les matraques són un instrument a modo de campana com a funció que s'utilitzava el dijous, divendres i dissabte sants per convocar els feligresos als actes litúrgics, ja que eixos tres dies no sonaven les campanes en senyal de dol. El dissabte de glòria a l'hora de la vigília pasqual sonaven totes les campanes després d'estar mudes eixos dies.

L'instrument és com una roda d'aproximadament un metre de diàmetre per un altre de llargària amb quatre fustes longitudinals i unes maces que al fer-lo roda o voltejar com una campana produeix un soroll com quant pegues a una porta amb una maça de fusta però això sí multiplicat per la quantitat de maçades i volteig.

Les matraques de Vallibona estan en bon estat de conservació encara que voltejar-les després de tants anys caldrà mirar-s'ho bé, estan ubicades al campanar en un lloc adient d'una de les finestrestes dels cantons i que està tapiada a l'exterior això ha fet que la intempèrie no l'haja afecta molt i estan col·locades damunt mateix de l'escala de pujada al cos últim del campanar.

PITARCH, Teòfil

Amics de Vallibona (05-11-2004)

  • Parròquia de la Assumpció de Nostra Senyora - VALLIBONA: Campanes, campaners i tocs
  • VALLIBONA: Campanes, campaners i tocs
  • Matraques: Bibliografia

    Versió completa

  • Campaners de la Catedral de València - 25-01-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com