Huit segles de Toc Manual ininterromput de Campanes a Albaida es mereix la declaració de BIC (Bé d’Interés Cultural)

Presentació de l'estudi "Huit segles de toc manual de campanes ininterrumputs a Albaida, S. XIII-XXI" - Autor: Campaners d'Albaida

Esta va ser la conclusió a la que es va arribar el passat dissabte en la presentació que vam organitzar els Campaners d’Albaida, per donar a conèixer l’estudi realitzat per l’historiador Abel Soler sobre, Huit segles de Toc Manual ininterromput de Campanes a Albaida. Un patrimoni viu, transmés oralment durant quasi 800 anys, que seguix actiu, bé es mereix distinguir-lo com a BIC, Bé d’Interés Cultural inmaterial. Tal com reconeix la llei de Patrimoni de la Generalitat, no es deu protegir tan sols monuments físics (castells, palaus, etc) si no també els monuments culturals i patrimonials que no es poden tocar, ja tenim exemples d’aquesta protecció com les bandes de música o la procesó de la Mare de Dèu de la Salut d’Algemesí.

La sala Tourist Info, de la torre de del Palau dels Milà i Aragó, es va quedar xicoteta per albergar a la gran quantitat de gent que va assistir a aquest acte. Per part del Rector d’Albaida es va destacar la importància de les Campanes en els cristians. El Regidor de Patrimoni José Palací va fer un parlament molt emotiu destacant el fet diferenciador i únic que té Albaida amb el Toc Manual de huit segles i el potencial turístic i econòmic que pot suposar per a la població, també va donar tot el suport de l’Ajuntament d’Albaida a les iniciatives de la Colla de Campaners. Francesc Llop president dels Campaners de la Catedral de València, va insistir en la importància de conservar aquest patrimoni viu durant tants segles i l’exemple que suposa aquesta activitat per a altres Colles de Campaners de tota Espanya que estan recuperant el Toc Manual.

Finalment, Abel Soler va fer un resum dels més de 200 documents recopilats en l’estudi, destacant el fet de la primera fosa d’una campana en Albaida després de la Conquesta pel Rei Jaume I datada cap l’any 1248 i moltes anècdotes com que el tio Pepe el Campaner, home que va estar actiu fins els 94 anys, dia en una entrevista de premsa que es titulaba “Campanero más viejo de la región”, que la seua força per pujar al Campanar i la seua longevitat era perquè en la butxaca sempre portava alls. El mateix Pintor Segrelles es va casar en la filla del tio Pepe el Campaner, es per això, que va pintar en les seues il•lustracions estampes dedicades a la filla del Tio Pepe amb les Campanes d’Albaida.

L’acte va concloure amb un xicotet homenatge que els Campaners d’Albaida li vam voler fer a Antonio Blasco Penalba, Sagristà de la Parròquia, que porta fent els repics i els Tocs diaris manualment durant els últims 67 anys i va rebre una forta ovació per part de tots els presents.

Campaners d'Albaida (24-09-2011)
  • Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
  • ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
  • Campaners: Bibliografia
  • Reparació de campanes: Bibliografia
  • Tesis i altres treballs acadèmics: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners d'Albaida (2011)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 115 Visitants: 115 Usuaris: 0