El campanar del pantà de Sau es desploma

El mític símbol del nivell de reserves d'aigua de Catalunya està en perill, quan només falta un any per complir-se el mig segle de l'embassament.

El campanar del pantà de Sau - Autor: ALEMANY, Albert
El campanar del pantà de Sau - Autor: ALEMANY, Albert

El famós campanar del pantà de Sau pot tenir els dies comptats. En les darreres setmanes s'ha anat inclinant fins al punt de despertar la preocupació de les autoritats locals de Vilanova de Sau, que estan a l'espera que a principi de setembre els tècnics de la Generalitat -propietària de tot l'embassament- efectuïn unes medicions per determinar amb exactitud el perill d'ensorrament definitiu de l'obra.

Just quan és a punt de complir-se el 50è aniversari del tancament de les comportes de la presa de Sau, sembla com si el seu element més mític vulgui jugar una mala passada al paisatge que s'ha fet tan popular al seu voltant. Sigui per mostrar que Catalunya té reserves d'aigua o bé n'hi falten, el nivell de Sau ha tingut en el campanar romànic el seu gran indicador. Quan el pantà és ple del tot, només n'emergeix una mica la punta; quan es buit, atrau unes multituds que els caps de setmana corren a aprofitar l'ocasió per conèixer i trepitjar uns espais recuperats a les aigües.

Fa uns quinze anys es van portar a terme uns treballs de reforçament del campanar per tal que no s'aterrés. Es van efectuar unes compactacions amb ciment, però el pas dels anys i l'erosió de l'aigua i de l'aire lliure, alternativament, han pogut amb aquest símbol conegut arreu del país. L'obra està inclinada cap a la riba sud de forma ben visible, com es pot comprovar en les fotografies que il·lustren aquesta notícia i en el vídeo, enregistrat aquest dijous, 23 d'agost.

El campanar forma part de l'església romànica de Sant Romà de Sau, consagrada el 1062 i que va resultar molt malmesa pels terratrèmols de 1425. Després va ser restaurada i modificada, però conserva els murs romànics amb arcuacions llombardes, llevat del darrer pis i el coronament en forma de piràmide. Era el centre d'una parròquia que agrupava tots els masos de l'antiga vall, fins que la construcció de l'embassament va despoblar la zona.

L'única esperança de salvació del campanar és que l'aigua segueixi baixant -tal com està fent aquests dies- i es pugui arribar a la base de l'edifici per inspeccionar-ne l'estat i, tot seguit, estudiar una intervenció d'emergència. Tanmateix, per ara sembla impossible saber si només és un moviment parcial o bé es tracta d'un ensorrament estructural de tot el campanar des de la mateixa base.

OSONA.COM

Nació Digital (23-08-2012)

  • Campanar de l'església vella de Sant Romà de Sau - VILANOVA DE SAU: Campanes, campaners i tocs
  • VILANOVA DE SAU: Campanes, campaners i tocs
  • Destruccions de campanars i campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Nació Digital (2012)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 93 Visitants: 92 Usuaris: 1 - servidor