L'ermita de Sant Antoni Abat d'Alcoi i la seua campana

La campana ubicada en la seua espadanya - Autor: SEGURA MARTÍ, Josep Maria (Museu Arqueològic d'Alcoi)
La campana ubicada en la seua espadanya - Autor: SEGURA MARTÍ, Josep Maria (Museu Arqueològic d'Alcoi)

La muntanya de Sant Antoni és un relleu d’alt valor ecològic situat dins del parc Natural del Carrascal de la Font Roja. El seu cim (920 m d’altitud) és un observatori privilegiat que ofereix excel·lents vistes de la ciutat d’Alcoi i dels espais muntanyencs que la circumden.

En la part més elevada d’aquesta muntanya de titularitat municipal hi ha una antiga ermita dedicada a Sant Antoni Abat (i antigament també a Santa Bàrbara), construïda pels alcoians fa uns sis-cents anys. Al costat de l’ermita hi va haver un hostal per al descans de viatgers i cavalleries, ja que per allí passava l’antic camí medieval de Xàtiva a Alacant, que seguia per la Foia de Castalla, únic camí carreter fins que en 1862 es va obrir el nou traçat de la carretera pel barranc de la Batalla.

Els Edificis

La campana ubicada en la seua espadanya - Autor: SEGURA MARTÍ, Josep Maria (Museu Arqueològic d'Alcoi)
La campana ubicada en la seua espadanya - Autor: SEGURA MARTÍ, Josep Maria (Museu Arqueològic d'Alcoi)

Encara que algun autor ha assenyalat que l’ermita es va edificar sobre una talaia del temps dels “moros”, hui es descarta aquesta hipòtesi per l’absència de troballes d’època islàmica en aquell paratge, on actualment se situen dos edificis adossats.

El menor correspon a la primera ermita, l’edificació de la qual es va concloure a començament del segle XV. Es tracta d’una nau amb teulada de doble vessant que reposa en arcs diafragma apuntats (exemple de l’arquitectura gòtica valenciana) en els quals s’han conservat parcialment unes pintures murals amb motius florals d’estil barroc. Amb anterioritat a la rehabilitació de l’ermita, en 1993, al costat de l’edifici primitiu hi havia un pati o corral, on es localitzaven un parell de dependències cobertes (estables i magatzems de l’antic hostal) i l’aljub, que es va construir en 1556 (fa ara 450 anys) en aquest espai que hui ocupa l’esplanada annexa.

La nova ermita és un edifici quadrangular de majors proporcions i el seu interior té forma de creu grega. La primera pedra es va col·locar en 1773, i després de conclosa l’obra, el temple no va ser beneït fins al 19 de desembre de 1819. L’interior mostra una línia classicista i presenta una decoració austera, sobretot en l’altar principal (estucs que imiten marbres i elements daurats); els dos altars laterals conserven pintures de devoció popular: en un es representen al·legories de la Passió i Mort de Jesucrist, i en l’altre destaca una fornícula sobre la qual s’ha retolat la inscripció Ntra Sra del Rosario / su colocación en 23 Nbre de 1826 / a devoción de Nicolás / García.

En la fornícula de l’altar major s’entronitza una imatge de Sant Antoni Abat, que no és molt antiga i que va ser costejada pels seus devots. Entre les estampes i xicotetes imatges de l’interior mereix ser destacada la d’un Sant Jordi “matamoros” amb figuretes de fang molt rústiques. El campanar de paret de l’ermita conserva la campana que se li va col·locar en 1909 i en el frontispici del temple, fins a principis de la dècada de 1990, va haver-hi un plafó de taulellets amb la imatge del titular.

L’ermita de Sant Antoni és un referent singular del patrimoni històric d’Alcoi. El conjunt arquitectònic està integrat en un paisatge històric i cultural, testimoni del passat, de les tradicions i de la religiositat dels alcoians.

(Text de Josep Maria Segura Martí, editat al programa d’actes de 2006 de la festivitat de Sant Antoni Abat)

La campana

La campana durant la restauració de l'immoble - Autor: SEGURA MARTÍ, Josep Maria (Museu Arqueològic d'Alcoi)
La campana durant la restauració de l'immoble - Autor: SEGURA MARTÍ, Josep Maria (Museu Arqueològic d'Alcoi)

Dimensions
La campana té (tenia?) un diàmetre aproximat de 0,50 m, i un pes de 70 quilos aproximadament.
Inscripció al muscle
Escuela Superior de Artes e Industrias de Alcoy 1909 (en lletra capital, d’estil modernista).
Relleu al medi
Imatge de sant Antoni Abat, amb el porquet a la seua dreta.
Truja de fusta
Sembla que la refarien l’any 1994.

(Comunicació sobre la campana, després del seu robatori de l'ermita, que és de propietat municipal. 09-01-2013)

SEGURA MARTÍ, Josep Maria

(Museu Arqueològic d'Alcoi) (09-01-2013)

  • Ermita de Sant Antoni Abad - ALCOI: Campanes, campaners i tocs
  • ALCOI: Campanes, campaners i tocs
  • Robatori de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © SEGURA MARTÍ, Josep Maria (Museu Arqueològic d'Alcoi) (2013)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 105 Visitants: 105 Usuaris: 0